fbpx

Amazon FBA vagy Amazon FBM?

amazon fba_balázs szőke

Amazon wholesale eladóként két fő lehetőséged van a raktározás, készletkezelés, szállítás kapcsán: vagy a Fulfillment by Amazon (FBA) szolgáltatást vagy a Fulfillment by Merchant (FBM) metódust alkalmazod. A harmadik opció az, hogy mindkettőt igénybe veszed. Az alábbi cikkben arról írok, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az Amazon FBA és az Amazon FBM rendszernek. Hogy miért? Mert bármilyen stratégia mentén fejleszted is a vállalkozásodat, időnként érdemes megállni és felülvizsgálni az aktuális állapotokat, hogy felmérhesd, valóban az-e a legmegfelelőbb számodra.

Amazon FBA

Az Amazon büszke az FBA programjára, és arra ösztönzi az eladóit, hogy elsősorban ezt alkalmazzák a vásárlók megrendeléseinek teljesítésére. Tapasztalatból mondom, hogy ez egy nagyszerű szolgáltatás, amely óriási terheket vesz le a válladról, de néhány dolgot nem árt átgondolni, mielőtt az FBA-ra mondasz igent. Íme az előnyök és a hátrányok!

Előnyök

  • Amazon Prime: úgy gondolom, ez az FBA egyik legnagyobb előnye. Az FBA-t használva minden terméked automatikusan beiratkozik az Amazon Prime programjába. Becslések szerint az Amazon 60-80 millió Prime taggal rendelkezik, akik gyakrabban vásárolnak és többet költenek, mint a nem Prime tagok.
  • Buy Box: Egy FBA eladó általában valamivel magasabb áron tud értékesíteni, mint egy FBM-es, úgy, hogy közben megtarthatja a Buy Box-ot.
  • Felszabadult idő: Az FBA-nál az Amazon átvállalja a vásárlók megrendeléseinek teljesítését A-Z-ig, beleértve az ügyfélszolgálatot és a visszatéréseket is. Az Amazon FBA lehetővé teszi, hogy az értékes idődet és erőforrásaidat üzleted fellendítésére összpontosítsd, ahelyett, hogy a készletkezeléssel, csomagolással, a szállítás logisztikájával vagy a visszáruval kellene foglalkoznod.
  • Alacsonyabb szállítási díjak: Az FBA használata csökkenti a költségeket és növeli a haszonkulcsot, hiszen mindent összevetve olcsóbb, mint más teljesítési rendszerek.

Hátrányok:

Sokféle díj: Az Amazon különböző FBA díjakat számít fel, beleértve a havi készlettárolásnak, a megrendelések teljesítésének és a pick-and-packnek a díjait. Ezek a termék méretétől függően változnak, és első körben bonyolultnak tűnhet a kiszámításuk. Ha elakadtál a kalkulációban, fordulj hozzám bizalommal!

Hosszú távú tárolási díjak: Évente kétszer, februárban és augusztusban hosszú távú tárolási díjat számít fel az Amazon a 6 és 12 hónapnál régebbi készletekért. A büntetési díjak elkerülése érdekében tisztában kell lenned azzal, hogy milyen idős a készleted, és meg kell tudnod oldani a régebbi termékeid eladását vagy eltávolítását.

Korlátozott hozzáférés: Ha minőségi problémák merülnek fel a készleteddel kapcsolatban, vagy nem megfelelő terméket küld ki az FBA a vásárlódnak (ritkán, de előfordulhat), nyilvánvalóan nem tudsz bemenni a raktárba és felülvizsgálni a történteket. Ez ad egyfajta kiszolgáltatottságot, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer kis hibahányaddal működik.

Amazon FBM

Számos oka van annak, hogy az eladók az FBM-et választják az FBA helyett, ugyanakkor vannak ellenérvek is. A Fulfillment by Merchant lényege, hogy a raktárkészletet és a teljesítéseket saját magad kezeled vagy általad megbízott alvállalkozók végzik el azokat. Lássuk az előnyöket és hátrányokat az FBM-mel kapcsolatban!

Előnyök:

Több ellenőrzési lehetőség: Ha saját magad tárolod és szállítod/szállíttatod ki a készletedet, akkor nagyobb rálátásod van a munkafolyamatokra. Ez – főleg a kisebb árukészlettel rendelkezők számára – az elején előnyös lehet.

Nagyobb, lassan forgó tételeknél alacsonyabb költségek: Mivel az Amazon díjai a termékek méretén alapulnak, ha nagy árucikkeid vannak, az FBM jobban megéri számodra. Ez azokra az elemekre is igaz, amelyek lassabban fogynak.

Gyorsabb megtérülés: Ha az Amazon FBM-et használod alacsonyabb árfekvésű termékeidhez, akkor a vevőknek nem kell minimum 25 dollár értékben vásárolniuk ahhoz, hogy a piactér egy kiegészítő terméket ajánljon fel számukra, ellentétben az FBA-val. Ennek értelmében növelheted az eladási sebességet azáltal, hogy ezeket a termékeket magad szállíttatod ki.

Új Prime program: Az Amazon nemrégiben bevezetett egy új programot, amely lehetővé teszi az eladó által teljesített termékek bekerülését a Prime programba. Az eladóknak jelentkezniük kell a programra, majd be kell mutatniuk, hogy megfelelnek az Amazon szállításra vonatkozó szabályainak.

Hátrányok:

Figyelem 0-24-ben: Az Amazon kíméletlenül bünteti az eladókat a késedelmes és helytelen szállításokért. Erős, minőségellenőrzött rendszer alkalmazása nélkül szinte biztos, hogy nálad is hiba fog csúszni a gépezetbe. Ez alacsonyabb seller rankinget eredményezhet, ami befolyásolja a keresésben való megjelenés módját, és csökkenti annak esélyét, hogy megnyerd a Buy Box-ot. Sőt, ha túl sok a probléma, az Amazon akár véglegesen is felfüggesztheti a fiókodat.

Alacsonyabb eladási ár: Ahhoz, hogy megnyerd a Buy Box-ot és versenyezhess az FBA eladókkal, előfordulhat, hogy alacsonyan kell tartanod az eladási árakat. Ez kihat a marginokra és árháborút indíthat…

Ez csak néhány szempont, amelyet a teljesítési stratégia kiválasztásakor érdemes figyelembe venni. Sok Amazon eladó úgy találja a legjobbnak, hogy nem 100%-ban FBM-et vagy FBA-t, hanem a kettő keverékét alkalmazza. Fontos, hogy tisztában légy az egyes lehetőségek előnyeivel és hátrányaival, különös tekintettel a költségekre. Ahogy növekszik és fejlődik az Amazon bizniszed, mindenképpen tartsd napirenden a teljesítési lehetőségek áttekintését, hogy a számodra legprofitábilisabb és legegyszerűbb megoldást tudd alkalmazni.

Ha kérdéseid maradtak, vedd fel velem a kapcsolatot, ha pedig úgy érzed, itt az ideje végre belevágni az Amazon wholesale-be, regisztrálj igyenes minikurzusomra!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.