fbpx

Tippek női vállalkozók számára – így lépj 1-ről a 2-re!

női vállalkozók_amazon wholesale_szőke balázs

A 2020-as Global Gender Gap Report szerint a nemek közötti egyenlőség elérése körülbelül 100 évig tartana a női vállalkozók jelenlegi fejlődési üteme mellett. Többek között ez a jelentés is hozzájárult ahhoz, hogy a pandémia elterjedésének éve, 2020 vízválasztó legyen a nők számára a politikában és a gazdasági szférában. Világszerte több nő került magasabb pozícióba és többen vettek át vezetői tisztséget nagy, befolyásos vállalatoknál. Az Amazonon is évről-évre emelkedik a női vállalkozók száma, én pedig nekik hoztam néhány tippet az üzletfejlesztés kapcsán.

Miért nők lesznek a vállalkozói ökoszisztéma arcai a jövőben?

Noha nem kedvelem az általánosításokat, tény, hogy vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek jellemzik a legtöbb női vállalkozót. Mindezek a készségek hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre sikeresebbek legyenek az üzleti életben és formálják a versenyszférát. De milyen tulajdonságokról is van szó?

Dinamikusak és alkalmazkodóak: Az alkalmazkodóképesség létfontosságú egy induló vállalkozás számára. Kutatások rámutattak, hogy a nők gyakran ügyesebbek a többfeladatos munkavégzésben, mint a férfiak, a kondicionáltságnak köszönhetően. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a vállalkozás különböző aspektusaira egyaránt tudjanak koncentrálni.

Érzelmesek: Az idők során bebizonyosodott, hogy a sikeres vezetők érzelmi intelligenciája magas. A nők transzformatív megközelítéssel látják el feladataikat és empatikusak az élet minden területén, így természetesen a munkájukban is.

Nem feltétlenül a pénz motiválja őket: a női vállalkozókat kevésbé a pénz hajtja. Az Illuminate Ventures kutatása szerint a férfiakat csaknem nyolcszor nagyobb valószínűséggel ösztönzik főleg az anyagiak, mint a nőket.

Női vállalkozó vagy/lennél? Így lépj 1-ről a 2-re!

Íme néhány üzleti tipp, amelyeket követve női vállalkozóként bővítheted bizniszed:

Ne félj a kudarctól!

Ahhoz, hogy elindulj a sikerhez vezető úton, ki kell tolnod a komfortzónád határait! Azt tapasztaltam viszont, hogy a nőket jobban befolyásolja a csalódástól való félelem, és engedik, hogy ez aláássa a törekvéseiket. Ne hagyd, hogy a kudarc lehetősége eltántorítson, hiszen az a vállalkozás elkerülhetetlen összetevője, amelyen keresztül tudásra tehetsz szert.

Priorizálj!

A sikeres női vállalkozók ugyan több dologgal is tudnak egyszerre foglalkozni, energiáikat igyekeznek a fontos dolgokra összpontosítani. Képesek arra továbbá, hogy kizárják a külső tényezőket, negatív gondolatokat, dilemmákat. Ha szeretnél szakmád csúcsára érni mint női vállalkozó, tudnod kell, mit, hogyan, mikor végezz, és mik azok a teendők, amiket érdemes inkább kiadnod alvállalkozóknak, alkalmazottaknak.

A tudás hatalom

A tudásszomj kritikus fontosságú a fejlődés szempontjából. Minden céltudatos vállalkozó, akit ismerek, beleértve magamat is, folyamatosan új ismeretek után kutat. Valójában egy tipikus vezető évente 60-70 könyvet olvas el. Ha nem vagy az olvasás híve, fontold meg a hangoskönyveket, konferenciákat, tudásmegosztó csoportokat vagy a szakértő oktató anyagokat! Saját minikurzusom például az Amazon wholesale alapjaiba vezet be, ami egy szuper kezdet, ha a globális e-kereskedelmi piactér meghódítása a célod.

Olvass, tájékozódj, tanulj minél többet!
Rendszeresen ellenőrizd magadat!

Tűzz ki célokat és kövesd nyomon azokat! A személyes felelősségvállalás és az önmagunknak való igazmondás lehetővé tenné, hogy minden vállalkozó versenyképesebb legyen. Nagyon fontos, hogy a női vállalkozók bízzanak magukban és a képességeikben, illetve folyamatosan vizsgálják felül saját magukat!

Kérj segítséget, ha szükséged van rá!

Akár ismeretlen kihívással állsz szemben, akár időhiánnyal, vagy azzal, hogy valamit egyszerűen nem tudsz megoldani – segítséget kell kérned! Ha van kihez fordulni, akkor női vállalkozóként a tehetségedet mutathatod meg, nem a korlátaidat. Azzal, hogy megtagadod a segítségkérést, különösen az üzleti életben, időt és energiát vesztegetsz.

Kerüld a negatív embereket!

A vállalkozás során meglehet, hogy több kétkedővel is találkozni fogsz, akik nem értik a céljaidat, a víziódat. Kerüld el azokat az embereket, akik nem motiválnak, mert ők csak ártanak neked és az üzletednek.

Kapcsolódj!

Egyedül nem tudsz nagy és nyereséges vállalkozást fejleszteni. Le kell győznöd az elutasítástól való félelmet és bele kell vágnod a kapcsolatépítésbe! Tekints erre úgy, akár egy elvégzendő feladatra a vállalkozásod sikeressége érdekében.

Az elkötelezettség létfontosságú

Az elkötelezettség lehetővé teszi a női vállalkozók számára, hogy életben tartsák a parazsat és folyamatosan a céljukra összepontosítsanak. Megszabadít a külső elismerés vagy megerősítés igényétől, és lehetővé teszi, hogy tovább növekedj és versenyképesebb légy.

Higgy magadban!

A nők a több évszázados elnyomás hozományaként általában alulértékelik potenciáljukat, nem hisznek magukban és képtelenek elég nagyot álmodni. Alapvető fontosságú, hogy megértsd belső motivációidat és elkezdj hinni abban, hogy igenis te is képes vagy nagy dolgok véghezvitelére!

Vastag bőr

Egyes területeken a sikeres vállalkozóvá válás egyik legnagyobb kihívása az, hogy olyan társadalomban élünk, amely nem értékeli kellőképpen a tehetséges nőket. A lendületes, nagy szakértelemmel bíró nőknek komoly kihívás a talpon maradás és az előre lépés. Noha a vastag bőr az egyik legnehezebb és mégis leghasznosabb készség, amelyet egy nő bármilyen karrierúton haladva megszerezhet, az is fontos, hogy maradj megközelíthető és ha kell, együttérző.

A nem nemet jelent

Női vállalkozóként a nemet mondás művészetének elsajátítása alapvető fontosságú. A rossz ötletekre, a rossz ajánlatokra, az időkorlátokra – tiszteletlenség nélkül. Ha megtanulsz nemet mondani, akkor egyúttal azt is megtanulod, hogy hogyan nézz szembe egy problémás helyzettel ahelyett, hogy feltétel nélkül igent mondanál vagy belenyugodnál valami olyanra/olyanba, amivel kapcsolatban ellenérzéseid vannak.

Őszintén bízom abban, hogy hamarosan még a jelenleginél is több női vállalkozót látok az Amazon wholesale-ben. Ha úgy döntöttél, belevágnál, keress elérhetőségeimen bizalommal! Ha gondolod, töltsd le ingyenes minikurzusomat, hogy képbe kerülj az alapok kapcsán!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.