fbpx

Mi befolyásolja az IPI pontszámot és hogyan növelheted azt?

amazon_szokebalazs_ipiscore_amazonfba

Az Amazon 2020-ban frissítette a teljesítési központ készletkezelési politikáját. E változtatások mentén elmondhatjuk: az Amazonnál a készlet megfelelő menedzsmentje, nyilvántartása minden eddiginél fontosabb. Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban és neked mint Amazon üzlet tulajdonosnak mit kell tenned ahhoz, hogy növelni tudd az Amazon IPI score-od!

Miért fontos a pontos készletgazdálkodás?

Először is azért, hogy elkerülhesd az „out of stock” szituációkat. Hiába van remek termékportfóliód, mely ideális esetben jó pénzt hozhat a konyhádra, ha idő előtt kifogysz a tételekből, értelemszerűen nem fognak számodra bevételt hozni.

Másodszor, megtarthatod a megszerzett kulcsszó rangsorolást, mely azt mutatja meg, hogy hol helyezkedsz el az Amazon keresési eredményei közt. A BSR (bestseller rank) úgy működik, akár a golf: minél alacsonyabb pontszámmal rendelkezel, annál jobb helyen állsz. Ha nincsenek készleten termékeid, elveszítheted a jó besorolást a versenytársakkal szemben!

Harmadszor, megakadályozod, hogy a konkurencia „kivásároljon”. Amikor a készleted kifogyóban van és ezt a versenytársak esetleg megtudják, megvehetik a termékeidet, hogy ne maradjon eladni valód a vásárlóknak.  

Negyedszer, ahelyett, hogy megosztanád az eladásokat a konkurenciával, megszerezheted az összes értékesítést, ha versenytársad kifogy készletből. Ez segít a jobb BSR megszerzésében.

Ötödször, pontosan megtervezheted a cash flow-t, lehetővé téve vállalkozásod skálázását. Ne feledd, nem tudsz havi 1000 vagy annál több terméket eladni, ha nem rendelkezel adekvát készletkezelő rendszerrel.

Hatodszor, az 500-as vagy annál nagyobb a készlet-teljesítmény index pontszám (IPI / Inventory Performance Index score) elérésével elkerülheted az Amazon korlátozásait.

Mi az az Amazon IPI pontszám?

Az Amazon Inventory Performance Index score (IPI) az Amazon algoritmusa, amely az alapján rangsorol, hogy hogyan kezeled az FBA készletet. A pontszám 0-tól 1000-ig terjed. A piactér szabályzata előírja, hogy az IPI-pontszámot legalább 500-on kell tartani, máskülönben szembe kell nézned bizonyos korlátozásokkal.

Korábban akár 350-nél is alacsonyabb IPI pontszám is elegendő volt ahhoz, hogy elkerüld a korlátozásokat, de 2020. augusztus 16-tól az Amazon 500-ra emelte az IPI pontszámra vonatkozó szabályt.

Mi befolyásolja az IPI pontszámodat és hogyan növelheted azt?

  1. Kerüld el a készletfelhalmozást, hiszen, ha túl sok felesleges terméked van raktáron, akkor csökken az IPI pontszám.
  • Előzd meg a beragadt készletet, vagyis győződj meg arról, hogy a termékeid megvásárolhatók-e; ha egy termék az Amazon teljesítési központban ragadt, és a vásárló nem tud hozzáférni, az befolyással van az IPI pontszámra is.
Hogyan számíthatod ki, hogy mekkora az elegendő készlet?

Az Amazon azt szeretné, hogy az eladók három hónapra (90 napra) elegendő készletet optimalizáljanak. A készlet megrendelésekor győződj meg arról, hogy hat hónapon belül képes leszel eladni a beszerzett termékeket. Ez azért is fontos, mert hat hónap elteltével az Amazon hosszútávú tárolási díjakat szabhat ki rád.

Annak kiszámításához, hogy mekkora készletre van szükséged egy 90 napos időintervallumban, szorozd meg napi eladásodat 90-nel! Például, ha napi 10,7 eladást átlagolsz ➡ 10,7 x 90 = 963, vagyis kb. 1000 termék.

Honnan tudhatod, hogy időszerű átrendezni, újragondolni a készletedet?

Nem idényjellegű termékek esetén kövesd az alábbi három lépést:

  • Először határozd meg az átlagos napi eladásodat! Vedd figyelembe azt, hogy jelenleg hány tételed van az FBA készletben!
  • Ezt követően számold ki, hogy a termékkészleted hány napig volt a teljesítési központban. Ez az egyenlet segíthet: összes tétel osztva az átlagos napi értékesítéssel = a megmaradt napok száma.

A fenti példánál maradva, 167 nap elteltével elfogy a készlet, ha nem rendelsz több terméket (1792 / 10.7 = 167)

  • A beragadt készlet ellenőrzése után dolgozd ki a készlet teljes átfutási idejét. Az átfutási idő azt mutatja meg, hogy hogy mennyi időbe telik, amíg a készlet megérkezik az Amazon teljesítési központjaiba, miután megrendelted a terméket a szállítótól. A tényleges átfutási időhöz adj hozzá plusz 5 napot a biztonság kedvéért! Vagyis, ha az átfutási idő 55 nap, akkor a teljes készletre nézve 60 nappal kalkulálj!
  • Negyedszer, számítsd ki az utolsó lehetséges reorder pointot (ROP) amihez ezt az egyenletet ajánlom: a készletben maradt napok mínusz a teljes átfutási idő = megmaradt napok az utolsó reorder dátumáig (pl. 167 nap van hátra mínusz 60 napos átfutási idő = 107 nap van hátra; mínusz kb. két hét)

Ha kérdéseid vannak az IPI pontszám kapcsán, vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim bármelyikén! Ha szeretnél még idén Amazon FBA vállalkozásba kezdeni, ajánlom figyelmedbe ingyenesen elérhető minikurzusomat!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.