fbpx

Amazon Netherlands: nyiss a holland piac felé!

amazon fba_szőke balázs

Tavaly az Amazonnak sikerült megdupláznia Hollandiában elérését a 2019-eshez képest. Novemberben az e-kereskedelmi óriás elérte a 7,3 millió holland fogyasztót – ez az összes hollandiai online felhasználó 45%-át teszi ki. Ebben a cikkben az Amazon Netherlands lesz terítéken, hiszen egy viszonylag új és nagy potenciállal rendelkező piacról van szó. Jöjjön pár tuti tipp és alapvető információ az Amazon.nl kapcsán!

Mérd fel a terepet!

Hollandia egy többévszázados kultúra bölcsője. Sokféle hagyománnyal és sajátossággal rendelkezik. Ahhoz, hogy felmérhesd, milyen versenytársai vannak az Amazon Netherlands-nek, javaslom, először böngéssz az ország legnépszerűbb kereskedelmi oldalain! (Ezek egy része holland nyelvű, úgyhogy szükséged lehet fordítóprogramra.)

  • Bol.com – a vezető e-kereskedelmi platform Hollandiában (és Belgiumban); egy univerzális online áruház, hasonlít az Amazonra
  • Wehkamp – holland háztartási cikkeket, bútorokat és ruházati cikkeket kínáló e-kereskedelmi oldal
  • Coolblue – egy másik holland online piactér, hasonló a Bol.com-hoz, de kevésbé népszerű
  • Albert Heijn – a holland vezető szupermarketlánc online piaca
  • MediaMarkt – világszerte ismert szórakoztató elektronikai cikkek értékesítője
  • Zalando – német cipő- és ruhaipari online store

A fenti oldalakon szörfözve figyeld meg, hogy a népszerű holland kereskedők hogyan végzik az árképzést, valamint a visszatérítési irányelveket. Ezek mentén felmérheted a holland vásárlók igényeit.

Mik a tiltott termékek az Amazon Netherlands felületén?

A nemzetközi törvények kapcsán az eltérések néha meglepőek lehetnek. Mielőtt bármibe is belekezdenél, a legjobb, ha előzetesen utánajársz, hogy legálisan eladhatod-e termékeidet az Amazon.nl oldalon.

Az Amazon által tiltott tárgyak természetesen a holland platformon sem engedélyezettek, ilyenek például a lőfegyverek. Ezenkívül az Amazon Netherlands rendelkezik még néhány kitétellel, különösen az elektronikai cikkekre, az élelmiszerekre és az italokra vonatkozóan, valamint azzal kapcsolatban, hogy mi minősül veszélyes tárgynak.

Ha attól tartasz, hogy valamelyik terméked ezekhez a megkérdőjelezhető területekhez tartozik, checkold az Amazon hivatalos listáit ezeken az oldalakon:

A holland kultúra és piac megértése

A holland kultúra a merkantilizmusáról ismert. A kapitalizmust feltaláló ország kapcsán talán nem meglepőek a vásárlási magatartások egyedi formái, mely eltérnek a többi európai országétól.

Az Amazon Netherlands-en természetesen a holland vásárlók élveznek elsőbbséget.

Énnek értelmében érdemes figyelembe venni a legnépszerűbb termékkategóriákat is; a nemzeti statisztikai hivatal szerint a hollandok által leggyakrabban online vásárolt termékek az alábbiak:

  • ruházat / sportcikkek (52%)
  • utazás / szállás (47%)
  • rendezvényjegyek (45%)
  • háztartási cikkek (34%)
  • könyvek / folyóiratok (29%)
  • számítógépek / elektronika (28%)
  • élelmiszerek / kozmetikumok (26%)
  • távközlési szolgáltatások (23%)

És bármiben is utazol, fontos, hogy rövid szállítási idővel teljesítsd a megrendeléseket! A holland vásárlók szerint ugyanis ez az első számú probléma az e-kereskedelemmel napjainkban…

Vedd figyelembe az iDEAL-t!

Hollandiában az embereknek csak 45%-a rendelkezik bankkártyával.

De akkor hogyan lehet ennyire népszerű az online vásárlás az országban? A legtöbb holland az iDEAL-t használja, ami egy mobilos banki alkalmazás. Ennek használatával a fogyasztók a pénzt közvetlenül a bankszámlájukról utalhatják át a kereskedőnek vagy más címzettnek más fizetőkapuk nélkül.

Az Amazon.nl-en már be van állítva az iDEAL-lel történő fizetés elfogadása (ahogy a német Amazon.de-n is), így ha a holland vásárlóknak a legegyszerűbb utat szeretnéd biztosítani a fizetésre, akkor ennek mindenképpen nézz utána!

Ha új piacra lépnél és szimpatikus az Amazon.nl, keress bizalommal elérhetőségeimen, vagy regisztrálj ingyenes minikurzusomra és tudj meg minden alapinfót az Amazon wholesale értékesítés kapcsán!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.