fbpx

Amazon restock limit változás – ezeket érdemes tudni róla!

amazon restock limit_szoke balazs_amazon wholesale

Áprilisban egy újabb változással szembesülhettek az Amazon eladók: az FBA restock limiteket az ASIN-ok helyett a készletkapacitás szintjén határozzák meg. Az Amazon restock limit kapcsán az utóbbi időben több kérdéssel is találkoztam, ezért úgy gondoltam, hogy a fontosabb tudnivalókat összeszedem nektek egy cikkben is. Lássuk!

Mi indokolja az Amazon restock limit rendszerének megváltoztatását?

2020. júliusában az Amazon bevezette az ASIN-szintű mennyiségi korlátozásokat az FBA termékekre vonatkozóan az ellátási lánc problémáira hivatkozva a COVID-19 járvány miatt. Ebben a közleményben a globális online piactér azt is megjegyezte, hogy újabb változásokra lehet számítani az év végi csúcsidőszak felé közeledve.

A hivatalos állásfoglalás szerint az új restock limithez kapcsolódó szabályt az eladók visszajelzéseire reagálva vezette be az Amazon, és az úgy lett kialakítva, hogy nagyobb rugalmasságot biztosítson a készletkezelésben. „Meghallgattuk az észrevételeket, és folyamatosan fejlesztjük irányelveinket, programjainkat a termékek jobb befogadása és tárolása érdekében.” – nyilatkozta az Amazon.

Mi alapján döntenek a restock limitről?

A restock limitet ezentúl a múltbeli és az előrejelzett értékesítések alapján határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a termékutánpótlás elvileg soha nem lesz túl kicsi vagy túl nagy, ami könnyebbséget jelenthet az eladók számára.

A maximális szállítási mennyiséget a megengedett legnagyobb készletszint mínusz a kihasználtság határozza meg. A félreértések elkerülése érdekében: a kihasználtság magában foglalja a készletet, továbbá az összes bejövő szállítmányt, beleértve a Working, In Transit vagy Receiving státuszt.

Az Amazon azt állítja, hogy folyamatosan értékelni fogják az eladók kapacitását a restock limit minél pontosabb kiigazítása érdekében, hogy a vállalkozásokat a leghatékonyabb módon támogathassák.

A függőben lévő szállítmányok esetében egyébként a korábbi rendszer szerint járnak el, vagyis az ASIN alapú mennyiségi korlátot veszik figyelembe.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Ha növelni szeretnéd a restock limitet, annak nem az az egyetlen módja, hogy többet értékesítesz. Növelned kell a kihasználtságot az eladási arány emeléséhez. Érdemes figyelmedet a „Days of stock”-ra (mióta van készleten) irányítani, ami akkor kerül kiszámításra, amikor egy tétel hozzáadódik egy küldeményhez – vagyis NEM akkor, amikor eléri az FBA raktárat.

Ha havonta 3000 darabot adsz el – az összes SKU-t beleértve – és 6000 egységnyi készletet tartasz, akkor nagyjából 60 napos készlet áll rendelkezésedre. Ez hozzávetőlegesen 60-80%-os kihasználtságot jelent. Ezt csökkentsd 30 napra, így 15-25%-os kihasználtságot érhetsz el (becslések alapján).

A változtatások tükrében növelned kell a forgalmadat azáltal, hogy gyakrabban küldesz el kisebb mennyiségeket az árukészletből. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy lerövidüljön az idő egy tétel szállításra adása és az Amazonnál történő check-in között. Továbbá próbáld meg a teljes mennyiséget bejövőben tartani és ahogy fentebb is írtam, kalkulálj 30 napos (vagy ehhez közelítő) készlettel! Végül, de nem utolsó sorban, távolítsd el, vagy add el a felesleges készletet!

Mit mondanak az Amazon FBA eladók?

Az eladó közösség reakciója alapján az látszik, hogy vegyes érzések uralkodnak a közelmúltbeli Amazon restock limit változással kapcsolatban.

Amit innen üzenek neked: ne pánikolj! Az Amazon folyamatosan módosítja az irányelveket az eladói és az ügyfélélmény optimalizálása érdekében, ezt már megszokhattuk. Bár a változás elsőre ijesztő lehet, a rugalmasság továbbra is elengedhetetlen azok számára, akik sikeresek szeretnének lenni a piactéren.

Ha további kérdéseid merültek fel a restock limittel kapcsolatban, keress bizalommal elérhetőségeim bármelyikén!

Ha pedig úgy érzed, eljött az ideje, hogy belekezdj az Amazon bizniszbe, ingyenes minikurzusom beavat az Amazon wholesale alapjaiba!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.