fbpx

Amazon ROI: így maximalizáld a profitod!

Ebben a cikkben az Amazon ROI-t vizsgáljuk meg. Az Amazon ROI (Return On Investment) kapcsán nagyon fontos figyelembe venni az Amazon díjait és a termékek FBA raktárakba történő szállításának költségeit is, hiszen, ha ezzel tudatosan gazdálkodsz, a profitod is nőni fog. Hogyan vásárolj úgy készletet, hogy maximalizálni tudd a bevételed, és mi az, ami segítséget nyújthat neked ebben? Mondom és mutatom.

Mi számít „jó” Amazon ROI-nak?

Amikor Amazon FBA eladóként (vagy még az értékesítési tevékenység megkezdése előtt) először indítasz kalkulációt a várható profitról, könnyen elveszhetsz a számok sűrűjében. A megtérülés és a haszonkulcs megértése ebben segít.

Az Amazon ROI az elemenkénti nyereség osztva a tétel piactéren feltüntetett árával. Tehát, ha 10 dollárért vásárolnál meg egy terméket, és 10 dolláros nyereséged lenne rajta, az 100%-os megtérülés lenne. Ha csak 2 dollárt keresnél vele, az 20%-os profitot jelentene.

Az, hogy a megtérülés „jó”-e, sok tényezőtől függ.

A legnagyobb hiba, amelyet sokan elkövetnek az elején, az az, hogy nem veszik figyelembe az Amazon díjait.

Ha egy tételt 15 dollárért vásárolhatsz meg és 25 dollárért adhatsz el az FBA-n keresztül, azt feltételezhetnéd, hogy 10 dolláros nyereséget termelsz majd ~67%-os megtérülés mellett – de ez nem így van! Mire az FBA összes értékesítési és szállítási díját beleszámítod, a tényleges nyereség kevesebb lesz, mint 5 dollár, és a megtérülés valószínűleg 30% alatti marad.

A 3X szabály

A normál megtérülés érdekében az új eladók által leggyakrabban alkalmazott stratégia az Amazonon az, hogy olyan elemeket keresnek, amelyeket háromszoros áron adhatnak el.

Ezt „háromszoros szabálynak” vagy „3X szabálynak” nevezik, és általában 100%-os Amazon ROI-t jelent. Ez lehetővé teszi a kezdő eladók számára, hogy áthidalják az Amazon díjakat, miközben továbbra is profitot termelnek.

A gyakorlatban a 3X szabály úgy néz ki, hogy ha 5 dollárért vásárolsz egy terméket, akkor képesnek kell lenned arra, hogy 15 dollárért eladd. Ebben a forgatókönyvben 5 dollárt fizet a vásárló a tételért, 5 dollár megy az Amazonnak, a fennmaradó 5 dollár pedig a nyereség. Ez így 100%-os megtérülésnek felel meg.

Miért korlátozza a 3X szabály a összprofitot?

A 100%-os haszonkulcs elérése jó ökölszabály azok számára, akik épp csak elkezdték az értékesítést az Amazonon, de később már egy fejlettebb stratégiát érdemes alkalmazni, ha maximalizálni akarod a nyereséged.

Ha a teljes beszerzési költséget olyan cikkekre tudod fordítani, amelyek 100% -os megtérülést biztosítanak, akkor a lehető leghosszabb ideig érdemes ezt a rendszert fenntartanod. Ugyanakkor előfordul, hogy nem tudod a teljes forrásköltséget 100%-os megtérülésű tételekre fordítani. Ha elfogy a felvásárolható készlet vagy a költségvetés, mely biztosítja az ilyen arányú megtérülést az Amazonon, már hiba kerül a gépezetbe. Ha szeretnéd bővíteni vállalkozásodat, akkor ezen a ponton kell csökkentened a számodra elfogadható ROI értéket és olyan tételeket érdemes keresned, melyek nem 100%-os megtérüléssel kecsegtetnek, hanem mondjuk 50%-ossal, így hosszútávon is képes leszel biztosítani a folyamatos megtérülést.

Nem csak a 100%-os Amazon ROI éri meg neked!

Tegyük fel, hogy 10000 dolláros forrásköltségvetéssel kezded és hajlandó vagy olyan elemeket is megvásárolni, amelyek megtérülése 50%-os. Minden olyan terméket megvásárolsz, amely 50%-os vagy annál nagyobb ROI-t biztosít, függetlenül attól, hogy mikor találod meg azokat a hónap során. Az első hónapban 10000 dollárt költesz készletre: 6700 dollárt az 50%-os megtérülésű készletre és 3300 dollárt a 100% ROI-s készletre.

Az első hónapban így 6700 dolláros nyereséget termelsz. A második hónap forrásköltségvetése így 16700 dollár lesz. Ekkor már meg tudod vásárolni a 10000 dollárból az 50% ROI-s tételeket, és 5000 dollárt költhetsz a 100%-os megtérülésű tételekre, plusz fennmarad 1700 dollár el nem költött összeg. A hónap végén, miután eladtad ezeket a tételeket, a beszerzési költségkereted 10000 dollárral, 26700 dollárra nőtt.

Egy másik szcenárióban ugyanúgy 10000 dolláros költségvetéssel indulsz neki, de 100%-nál kisebb ROI-val nem vásárolsz meg semmit. Havonta kb. 5000 dollár értékben tudsz 100%-os megtérülésű tételt beszerezni. Továbbadsz minden olyan elemet, amelynek megtérülése 100%-nál kisebb. Folyamatosan találsz 10 000 dollár értékű 50%+ megtérülés elemet, amelyet végül soha nem vásárolsz meg. Végül havi 5000 dollárt keresel. Így a következő hónap beszerzési költségkerete 15 000 dollárra nőtt, de te folyamatosan havi 5000 dollárt keresel…

Ha nem bíznád a véletlenre az Amazon ROI kiszámítását, mi a Seller Board kalkulátorát javasoljuk. Ha e cikk linkjével regisztrálsz, most 2 hónap ingyen kipróbálást kapsz, a szokásos 1 hónap helyett!

Ha pedig belevágnál az Amazon FBA-ba, tanuld meg az alapokat ingyenes minikurzusomból!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.