fbpx

Amazon second hand piac #1 – Könyvek

Tudtad, hogy volt idő, amikor az Amazon csak könyveket árult? Ekkoriban még mindent a vállalat birtokolt és szállított. Amint a piactér növekedésnek indult, ez egyre inkább átalakult. És azt tudtad, hogy Amazonnak van egy hatalmas használt termékekből álló katalógusa is? Ebben a cikkben az Amazon second hand piac, azon belül is a könyvek lesznek terítéken.

Egyre inkább nő a kereslet a használt termékek iránt

Egy valamit érdemes már az elején leszögezni: a másodkézből származó termék nem másodrendűt jelent. A minőségi használt tételeknek óriási piaca van szerte a világon. A vásárlók egyre inkább hajlanak afelé, hogy a pénztárcakímélés vagy a környezetvédelem miatt, esetleg más személyes okokból, second hand termékek mellett döntsenek. Az elektronikus cikkektől kezdve a ruhákon át a könyvekig, rengeteg használt termékhez lehet hozzáférni ma már online.

Amellett, hogy használt termékeket kínál harmadik felektől származó beszállítóktól, az Amazon két másik módon is segíti a vásárlókat abban, hogy másodkézből vásárolhassanak a platformon. Az Amazon Warehouse és az Amazon Renewed célja, hogy alacsony áron kínáljon javított, tisztított, újra letesztelt használt termékeket.  

De ha már a könyvekkel indítottam az elején, tekintsük át röviden a könyvek piacát az Amazonon! A statisztikák alapján a vásárlók nem tesznek nagy különbséget a használt és új könyvek közt az Amazonon, amennyiben az állapotukat megfelelőnek tartják.

Melyek a legeladhatóbb könyvek az Amazonon?

A könyvek listázása az Amazonon elég egyszerű. Azonban gondolom, te sem szeretnéd olyan könyvek beszerzésével tölteni az időd, melyeket később senki sem vásárol meg.

Hogy mi a legjobb megoldás? Checkold az adott könyv Best-Seller Rankingjét!

Az Amazon minden egyes terméke Best-Seller Rankinget kap. Minél alacsonyabb egy termék BSR-je, annál gyakrabban adják el az Amazonon. Például az Amazon 1. helyén álló könyv havonta 1500 példányban kel el. Az adott kiadvány Best-Seller Rankingje megtalálható a termékleírásban.

Tapasztalataim alapján a legjobb olyan könyveket vásárolni wholesale eladás szempontjából, amelyek BSR értéke alacsonyabb, mint 100 000. Ez azt jelenti, hogy nagyon jó esély van arra, hogy a könyvet 24 órán belül megveszik.

Annak ellenére, hogy a szépirodalmi könyvek közül néhány bestseller lett, és naponta több száz példányt adnak el belőlük az Amazonon, az áraik egyszerűen túl alacsonyak ahhoz, hogy a wholesale eladók profitálhassanak általuk.

Amikor termékekre vadásznak a könyvértékesítéssel foglalkozó wholesale eladók, általában olyan kiadványokat keresnek, amelyeket több mint 25 dollárért el tudnak adni. A túl alacsony árú, mondjuk 12 dollár alatti könyvekkel való próbálkozás valójában inkább pénzpazarlás.

Nézzük, konkrétan milyen könyvekbe érdemes fektetni Amazon wholesale eladóként!

Tankönyvek. A tankönyvekre mindig nagy a kereslet, főleg ősszel és tavasszal, és általában magas áraik vannak – még a régebbi kiadásoknak is! A tankönyvek egyetlen hátránya, hogy a kiadók néha megakadályozzák a nem hitelesített eladókat abban, hogy új vagy használt példányokat értékesítsenek.

Niche könyvek. Azok a könyvek, amelyek példányszáma alacsony és egy nagyobb gyűjtemény részét képezik, a verseny hiányának köszönhetően jól teljesítenek az Amazonon. Ismerek olyan eladót, aki például sok pénzt keresett a Dungeons & Dragons könyvek megvásárlásával az eBay-en, majd viszonteladásával az Amazonon.

Képregények. Képregényekből is profitálhatsz az Amazonon. Mind az egyszeri kiadások, mind a grafikus novellák jól teljesítenek a piactéren, nem beszélve a klasszikus, régebbi darabokról.

Gyűjteménybe való könyvek. Az első kiadású könyvek, a dedikált kiadványok és minden más, „gyűjthetőnek” tekinthető könyv szintén népszerű az Amazonon.

Keménykötésű könyvek. A keménykötésű példányok ára magasabb, mint a papírkötésű könyveké, komolyabb termékeknek számítanak, és általában jobban is tartják értéküket.

A számok alapján a szakácskönyvek, egyes fikciók, a gyerekkönyvek, a népszerű új könyvek és a tömegpiaci kiadványok nem teljesítenek olyan jól az Amazonon.

A jövőben még inkább el fogunk merülni az Amazon second hand piac rejtelmeiben, ezzel kapcsolatban további cikkek is várhatók. Ha kérdésed merült fel a témával kapcsolatban, jelezd nekem, vagy regisztrálj ingyenes minikurzusomra, ha szeretnéd elsajátítani az Amazon wholesale alapjait!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.