fbpx

Amazon Spain: irány a spanyol piac!

amazon_spain_szőke_balázs

Folytatódik sorozatunk, melyben az Amazon nemzetközi vizeire evezünk: az aktuális rész az Amazon Spain-ről fog szólni. Ha most, a Q1 utolsó hónapjába lépve és már a Q2-re hangolódva épp azon gondolkodsz, hogy kibővíted e-kereskedelmi vállalkozásod, az Amazon Spain jó választás lehet számodra. Ugyanakkor érdemes alaposan megfontolni a döntést, mielőtt belevágsz. Ebben a cikkben végig vezetlek a Spanyolország felé való sikeres terjeszkedés lépésein és bemutatom neked ezt a sokszínű országot az online értékesítés szempontjából.

A sokszínűség hazája

Spanyolország eltérő régióiban különböző kultúrákkal, konyhákkal, vásárlási preferenciákkal, sőt, más-más nyelvekkel, dialektusokkal találkozhatunk. A spanyolokat sokszor „a világ legszenvedélyesebb országaként” emlegetik. A kulturális sokszínűség és a regionális különbözőségek miatt ezt az országot nehéz általánosítani, de ha az egyes régiókat vizsgáljuk, fellelhetünk néhány jellegzetességet.

Andalúzia

Andalúzia a legnépesebb közösség Spanyolországban, több mint 8,3 millió ember lakja, és az ország déli részén található. Tradicionális értékeket őrző fővárosával, Sevillával, Andalúzia egy történelmileg a mezőgazdaságra összpontosító régió, amely az elmúlt évtizedekben sokat fejlődött a turizmus terén (ami a népesség növekedéséhez is hozzájárult). Annak ellenére, hogy nagy a lakossága és a harmadik legmagasabb GPD-vel rendelkezik, Andalúzia a második legalacsonyabb egy főre jutó jövedelemmel gazdálkodik.

Katalónia

A Spanyolország északkeleti részén található Katalónia a második legnagyobb és talán a legegyedibb közösség az országban, mivel lakói saját nemzetiséggel rendelkeznek. Fővárosa Barcelona, amely történetesen Spanyolország második legnépesebb városa is. Katalónia rendelkezik a legmagasabb GDP-vel, népessége pedig meghaladja a 7,5 millió embert. A régió egyedülálló abban is, hogy itt él az egyetlen olyan közösség, amely a spanyolon kívül saját nyelvvel is rendelkezik, ez pedig a katalán. Fontos kiemelni, hogy bizonyos közös vonások ellenére a katalán nem spanyol dialektus.

Madrid

A Spanyolország központjában található Madrid a harmadik legnépesebb közösség több mint 6,5 millió emberrel. Ebből 5 millió ember él Madrid városában, a többi az agglomerációban. Madrid egyben Spanyolország fővárosa is. Míg GDP-je csak a második legmagasabb, a lakosok jövedelme viszont itt a legkiemelkedőbb.

Valencia

Katalóniától délre, Spanyolország keleti partján található a valenciai közösség. Alig 5 millió emberrel Valencia a negyedik legnépesebb terület az országban. Ahogy az várható volt, ennek a régiónak a GDP-je kisebb, mint a fent felsoroltaké, de Valenciában az egy főre jutó jövedelem továbbra is meghaladja az átlagot. Valencia lakói is beszélnek katalánul (vagy valenciaiul, katalán nyelvjárással), továbbá ez a régió mozgalmas sportéletéről is ismert.

Baszkföld

Ez a régió Spanyolország északkeleti részén található, nagyon kis területtel, de így is több mint 2,1 millió lakossal. Baszkföldön hivatalosan nincs főváros, de Vitoria-Gasteiz-t kezelik központként. A baszkok az ipar titánjai Spanyolországban A terület nagysága tekintetében tekintélyes GDP-vel rendelkezik ez a régió, és a lakosság második legmagasabb egy főre jutó jövedelmét tudhatja magáénak. A jellegzetes konyha a baszk kultúra szerves része, és ez a térség egyik legnagyobb vonzereje is a turisták számára.

Spanyolországban imádnak online vásárolni!

Ha kicsit jobban megértjük a különböző közösségeket és kultúrákat, az segíthet a termékek célzásában és a listák megfelelő összeállításában. Spanyolország folyamatosan fejlődik, miközben igyekszik megőrizni sokszáz éves hagyományait is.

Ahogy írtam fentebb is, a spanyol kultúra nagyon regionális, így kerülni kell az általánosításokat. Ha úgy gondolod, hogy a termékeid egy régióban különösen jól szerepelnének, jobb, ha kifejezetten arra a területre koncentrálsz. Keress olyan hiánypótló termékeket, amelyeknek kisebb a versenytársa a lokális piacon!

A spanyolok gyakran vásárolnak online minden régióban a gyorsaság és a kényelem miatt. A gyorsan fogyó termékek, például az élelmiszerek esetében a kényelmi tényezőt a kis helyi üzletek szolgálják ki, amelyek szinte mindenhol megtalálhatók. A kevésbé elterjedt termékek esetében az online beszerzés a megszokott. A hosszú bevásárló körutak ugyanis megrövidíthetik a közösségben eltöltött időt, amit nagyra értékelnek Spanyolországban. A termékek online megrendelése és házhozszállítása sokkal egyszerűbb és gyorsabb számukra.

Életszeretet és környezettudatosság

A spanyolok rendkívül környezettudatosak. Például bevett gyakorlat, hogy a villanyt egész nap lekapcsolva hagyják és csak akkor kapcsolják fel, ha az feltétlenül szükséges az esti órákban. Általában nem használnak szárítógépet és ehhez hasonló kényelmi technikai eszközöket. A listák összeállításakor és a termékek csomagolásakor a környezetvédelmi szempontokat okvetlenül vedd figyelembe, ha spanyoloknak szeretnél értékesíteni!

Ismeretes, hogy a spanyolok „a jelenben élnek”, és sokféle ünnepük van, az összejövetelek nagyon gyakoriak. Légy képben a népszerű spanyol ünnepekkel és a szezonális igényekkel, hogy időben felkészülhess ezekre az időszakokra!

Érdekes tény továbbá, hogy a spanyol köznyelv általában lazább, mint a többi, így a túl formális kifejezéseket érdemes kerülni. Spanyolországban továbbra is a spanyol az uralkodó nyelv, de a fiatalabb generációk egyre inkább kétnyelvűek (spanyol-angol).

Az Amazon Spain jellemzői

Amikor létrehozol egy Amazon Europe Marketplace fiókot, a piactér lehetővé teszi számodra, hogy az összes Amazon EU platformon történő értékesítést:

  • Amazon.de
  • Amazon.fr
  • Amazon.it
  • Amazon.es

A spanyol területeken a divatcikkek iránt a legnagyobb az érdeklődés, az online vásárlók 65%-a keres ebbe a kategóriába eső termékeket. A második helyen a szórakoztató elektronika áll 55%-kal, a harmadik helyet pedig a könyvek/CD-k birtokolják 46%-kal.

Ezekre figyelj oda a kezdetekkor!

  • Mielőtt belevágsz, fontos, hogy le kell fordítanod adataidat az Amazon Spain piac hivatalos nyelvére! A spanyol régiókban élő fogyasztók körében mindenhol elvárás, hogy az ügyfélszolgálatot a helyi nyelven biztosítsák. A fordítóprogramok nem a legbiztonságosabb eszközök erre, így javaslom, hogy kérd egy anyanyelvi beszélő segítségét, aki ismeri a megcélzott piac igényeit!
  • Fontos, hogy a spanyol közösségek tagjai nagyobb valószínűséggel vásárolnak azoktól, akik termékeiben megbíznak. Átfogó termékinformációk megadásával növelheted a termékeid iránti keresletet az Amazon Spain piacterén.
  • Az online vásárlás során inkább az online fizetési platformokat részesítik előnyben az országban, mint például a PayPalt, amely a vásárlók 77%-ának a leggyakrabban választott fizetési módja. A betéti és hitelkártyák használata is jellemző, a megrendelések mintegy 50%-a kártyával történik.
  • Spanyolországban a vásárlók túlnyomó többsége arra számít, hogy megrendelése 3-5 napon belül kézbesítésre kerül.
  • A vásárlók itt is, mint mindenhol, egyszerű visszatérési folyamatot várnak el. Ha nem bíznak az eladók visszatérési politikájában, akkor valószínűleg nem is fognak vásárolni az adott kereskedőtől.
  • Érdemes észben tartani (illetve utánajárni), hogy ha az EU-n kívül tevékenykedsz, vagy ha termékeid az EU-n kívülről érkeznek az Amazon teljesítési központjaiba, akkor importadót kell fizetned. Az importadó tényleges mértéke a termékektől függően változik.

Spanyolország egy gyönyörű ország sajátos kultúrával és szokásokkal, valamint olyan fogyasztókkal, akik alig várják, hogy több online vásárlási lehetőség álljon rendelkezésükre. Ha vállalkozásod kiterjeszted az Amazon.es oldalára, potenciális új vevők millióihoz érhetsz el. Igaz, hogy sokat kell informálódni és a nemzetközi terjeszkedés mindig nagy döntés, de ha egy jól átgondolt növekedési ütemterv szerint haladsz és konzisztensen haladsz előre, jelentős profitra tehetsz szert.

Ha készen állsz az Amazon Spain piacterének meghódítására, keress bizalommal kérdéseiddel, ha pedig az Amazon wholesale alapokra vagy kíváncsi, regisztrálj ingyenes minikurzusomra!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.