fbpx

Amazon UAE: a virágzó Közel-Kelet

A Közel-Kelet napjainkban az e-kereskedelem szempontjából az egyik legjövedelmezőbb régió, ezzel természetesen az Amazon is tisztában van. A nemzetközi eladók mostantól megfontolhatják a befektetést és a terjeszkedést az Amazon UAE felé is. Ebben a cikkben hasznos infókat osztok meg az Egyesült Arab Emírségekben történő online értékesítés és az Amazon UAE kapcsán.

E-kereskedelem az Egyesült Arab Emírségekben

Az elmúlt pár év monumentális számokat produkált az e-kereskedelem terén az Egyesült Arab Emírségekben. 2014-ben a teljes nyilvántartott árbevétel 2,5 milliárd dollár volt, az online hozam pedig mintegy 300%-kal, 10 milliárd dollárra nőtt 2018-ban. Mondanom sem kell, ez a szám folyamatosan növekszik…

Az ország e-kereskedelmi sikereinek egyik kulcstényezője a vásárlók anyagi biztonsága, a magas átlagkereset. Egy 2019-es Visa-tanulmány szerint egy vásárló évente 1648 dollárt költ el webshopokban. Az akkori előrejelzések szerint a növekedés 2020-ban már eléri 29,6%-ot, így egyértelmű, hogy ezek a mutatók is növekedési pályán vannak.

Az is kiderült, hogy az Emírségekbeli internetezők 63%-a vásárol a világhálón. A nagyszámú online vásárlásokat a fejlett internetszolgáltatás is elősegíti, az ország lakosságának majdnem kétharmada élvezheti így az e-kereskedelem előnyeit.

Nézzük, mit vásárolnak jellemzően az Egyesült Arab Emírségekben? A kutatások alapján ezek a legnépszerűbb szektorok:

  • Szoftver (41%)
  • Elektronika (28%)
  • Ruházat (17%)
  • Divat kiegészítők (14%)

Láthatóan a szoftverek és az elektronika viszik a prímet, így, ha az Amazonon te is hasonlóban utazol, érdemes meggondolnod az Emírségekbe való terjeszkedést.

A vásárlási preferenciákat illetően érdemes megjegyezni, hogy az országban élő vevők nagy száma, 43%-a választja az utánvétet elsődleges fizetési-szállítási lehetőségként, míg Franciaországban és az Egyesült Királyságban csak 5% dönt a cash on delivery mellett. Ez okozhat némi fennakadást számodra, úgyhogy ezt a tényezőt is vedd fontolóra, mielőtt az arab piac mellett döntesz, illetve olvass friss statisztikákat ebben a témában, hiszen ez a régió szinte percről percre változik, fejlődik.

Miért éri meg az Emírségekben e-kereskedelmi üzletbe kezdeni?

Mi tehát az Egyesült Arab Emírségekbeli e-kereskedelem kissé hirtelen fellendülésének oka? A szakértők több tényezőt említenek ezzel kapcsolatban:

  • Rengeteg internetfelhasználó

Mint fentebb említettem, az Emírségekben szinte mindenki internetezik, ami nem meglepő módon az e-kereskedelem sikerét szolgálja. Sőt, itt növekszik a leggyorsabban a mobilfelhasználók száma, nem beszélve arról, hogy az online eltöltött idő mennyiségét tekintve a legjobb tíz között van az ország; ez napi átlag 7 óra 54 percet jelent.

  • A kormány is segít

Az ország kormánya aktívan ösztönzi az internetes kereskedelem fellendülését. Az Emírségek 2021-es jövőképében az e-commerce a kormány kiemelt prioritásaként szerepelt (a készpénz nélküli fizetések előre mozdítása mellett).

  • Kiváló logisztika és disztribúció

Az országnak – földrajzi elhelyezkedése miatt is – nemcsak kiváló infrastruktúrája és alacsony logisztikai költségei vannak, de globális transzkontinentális szállítási központ a Jebel Ali kikötőnek és a világ hatodik legforgalmasabb teherrepülőterének köszönhetően is, mely Dubajban található.

A Közel-Kelet tehát egy csábító régió, az Amazon UAE kapcsán azonban mindenképpen végezz kutatást, hogy a te termékportfóliód mennyire lehet sikeres a piacon, illetve, hogy tudsz-e versenyezni a lokális eladókkal. Amennyiben tanácsra van szükséged, vagy kérdéseid vannak, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, az Amazon wholesale alapokkal pedig ismerkedj meg ingyenesen letölthető minikurzusom segítségével!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.