fbpx

Értékesítés az Amazonon a Brexit után

brexit_amazon

A Brexit értelmében 2020. január 31-től az Egyesült Királyság hivatalosan is kilépett az EU-ból. Utána egy átmeneti időszak állt rendelkezésre a változások tényleges bekövetkezéséig. 2020. december 31-e után ez az átmeneti időszak véget ért, az Egyesült Királyságot harmadik országként kezelik az EU-ban, így az áruk és szolgáltatások forgalmát érintő szabályok és rendeletek nem lesznek érvényesek az EU-ban az Egyesült Királyságra.

A közelmúltban új kereskedelmi és együttműködési megállapodást kötöttek a britek az EU-val, melynek értelmében 0%-os vám lesz a két térség közt, ami jó hír nekünk, Amazon wholesalereknek. Lássuk, hogyan érinti pontosan a Brexit az Amazon vállalkozásokat a teljesítések kapcsán!

Van élet a Brexit után!

Ha az Amazon UK-n vagy Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban értékesítesz, akkor jó, ha most figyelsz, mert nem csak a 0%-os vám lesz az egyetlen pozitívum ebben a cikkben.  

Sokan megijedtek attól, hogy veszélyben lesz Amazon vállalkozásuk a teljesítések bonyodalmai miatt. Jó hír azonban, hogy ha az Egyesült Királyság FBA központján keresztül adsz el, akkor lényegében semmi nem változik.

Valószínűsíthető az is, hogy az Európán kívülről (például az Egyesült Államokból vagy Kínából) érkező áruforgalom az Amazon teljesítési központjaiban csak minimális zavarokat fog okozni.

Plusz előny, hogy az Amazon listádat sem kell változtatnod.

Az European Fullfilment Network

Ha az European Fullfilment Networkön keresztül értékesítesz – azaz termékeidet az UK Fullfilment Centerben tárolják, de azok európai vásárlók számára is megvásárolhatók, akkor a Brexit okozta változások átmenetileg érinthetnek téged is. Azokról a termékekről van most szó, amelyeket az Egyesült Királyságból exportálsz az európai FBA-hoz, és az Európában jelenleg raktározott FBA-termékekről, amelyek az Egyesült Királyságba érkeznek.

Az EFN kapcsán az egyik lehetőség a páneurópai programra való belépés, mely adóköteles, így mielőtt ezt megteszed, mindenképpen konzultálj könyvelőddel!

Az Amazonon történő értékesítés jövőbeli kilátásai

Bizakodásra adhat okot, hogy az Egyesült Királyság kormánya kifejezte, hogy a Brexit után a lehető leghamarabb kedvező megállapodásokat akar kötni az Egyesült Államokkal, Kínával és a Nemzetközösség országaival.

Minden kezdet nehéz és a változások megszokásához bizony idő kell, Azoknak az eladóknak, akik alkalmazkodni akarnak a Brexit okozta új helyzethez, fel kell készülniük arra, hogy jöhetnek még újdonságok. Érdemesebb elgondolkozni továbbá azon is, hogy manapság a diverzifikáltabb teljesítési hálózatok alkalmazása egyre hatékonyabbá válik.

A legfontosabb az, hogy megértsd a piaci pozíciódat, a vásárlóidat, a lehetséges árréseket, továbbá, hogy mindig képben legyél az adózással és a vámmal kapcsolatban. Légy türelmes és maradj kitartó, akkor minden akadályt le fogsz tudni küzdeni!

Ha kérdéseid vannak a Brexit kapcsán, vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeimen, ha pedig most vágnál bele az Amazon wholesale bizniszbe, regisztrálj ingyenes minikurzusomra!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.