fbpx

Egy jó vállalkozás ötlet még nem elég a sikerhez!

vállalkozás ötlet_online vállalkozás_szőke balázs_amazon wholesale

Az online vállalkozás ötletek száma egyre inkább gyarapszik, de érdemes észben tartani, hogy nincs olyan, hogy legjobb vállalkozás, illetve ez mindenkinek mást jelent. Egy üzleti ötlet sikeressége sok mindenen áll vagy bukik. Egyik napról a másikra nem leszünk sikeres vállalkozók, de azok számára, akik hajlandóak keményen dolgozni a sikerért, bizonyos vállalkozói készségek megléte segíthet az előrelépésben. Lássuk, mi mindenre érdemes figyelni 2021-ben, ha kevés pénzből, de kellő befektetett energiával szeretnénk pénzt keresni!

Kezdő vállalkozó vagy? Ezekre figyelj!

A sikeres vállalkozóvá válás nem egyik napról a másikra történik, de a következő tulajdonságok birtokában a vállalkozási ötletet hosszú távon is prosperáló üzleti eredmények igazolhatják. Ha ilyen ambícióid vannak, vagy például home office-ban szeretnél dolgozni a jövőben, ez a cikk neked is szól.

Kicsiben is indulhatsz, de sose fogadj el nemleges választ!

Ne legyenek illúzióid: rengeteg dilemmával fogsz találkozni, sőt, az elején szükséged lesz arra, hogy kezelni tudd a kisebb kudarcokat. Ez nem is csoda, hidd el, nagyjából mindenki így kezdi. Az online vállalkozás indítása és fenntartása kitartást igényel, ezt te magad is tapasztalni fogod. Az üzleti lehetőségeket maximálisan kihasználó, csúcson lévő üzletembereket azonban egy dolog szignifikánsan megkülönbözteti az átlagemberektől. Ők a kudarcok után előbb-utóbb leporolják magukat és lépésről lépésre, alternatív utakat találva nyerik vissza pozíciójukat. Ha szeretnél vállalkozóvá válni, érdemes neked is szem előtt tartani, illetve elsajátítani ezt a hozzáállást.

A kudarctól való félelem az egyik oka annak, hogy sok online vállalkozó leteszi a lantot és félreáll. Az üzleti életben a sikeres vállalkozók a kudarcot pozitív tapasztalatnak tekintik – ez számukra nem elrettentő példa, hanem egy olyan dolog, amiből akár tanulni is lehet. Neked is érdemes ezen elgondolkoznod: minden vállalkozó elkerülhetetlenül hibázik a sikerhez vezető úton, a legjobb szakemberek is.

De a legfontosabb az, hogy lerázd magadról ezeket a negatív élményeket és haladj tovább az úton! Higyj magadban, abban, hogy felül tudsz kerekedni a problémákon! Legyen az egy termékek kapcsán felmerülő fiaskó, egy nem jól átgondolt ötlet 2021-ben, esetleg a közösségi média felületein indított sikertelen kampány…

A legjobb, ha profiktól tanulsz – akár online!

Még korunk legsikeresebb vállalkozói is együttműködnek az iparág más szakértőivel, mielőtt elkezdik a saját vállalkozás építését. Ha adott a jó ötlet és az üzleti lehetőség, akkor a megfelelő mentor segíthet a projekt kidomborításában. Az előnyök magukért beszélnek: egy mentor támogathat abban, hogy például többet megtudj az ágazat egészéről. Ami szintén fontos, ha te is a legjobb metódust keresed, hogy saját vállalkozásod működésének különböző aspektusait feltárja előtted. Lehet, hogy a mentorod hibákat követett el az üzleti életben, vagy ő maga nem a legjobb vállalkozási ötlet megvalósításán dolgozott, de ez teszi őt a tökéletessé számodra.

Hogy miért? Mert valószínűleg már ismeri a helyi vállalkozások vagy az online tér működését. Kérdezni is tudsz tőle, ötletet adhat a marketing vagy egyéb üzleti folyamatok terén, sőt, ha webshopban vagy Amazon wholesale-ben gondolkodsz, akkor a termékek kapcsán is. Valószínűleg már rengeteg ismerete van, így ki tudod faggatni a tanulási folyamatodhoz szükséges dolgokról. Egyúttal megértheted, hogy ő hol hibázott, ami azért is fontos, mert te így már elkerülheted ezeket.

Akkor is, ha nehéz: maradj mindig ambíciózus!

A sikeres vállalkozók leghőbb vágya, hogy folyamatosan növekedjenek. Ehhez többek között az kell, hogy hosszú távon gondolkodjanak és folyamatosan fejlesszék a termékeiket vagy szolgáltatásukat, illetve tanuljanak. Éppen ezért a “milyen vállalkozást indítsak?” kérdés után a “hogyan maradjak ambíciózus?” kérdés megválaszolása a legfontosabb. Természetesen a válasz sok mindentől függ, egyéni beállítottság kérdése is. Ajánlott új dolgokkal megismerkedni, ami üzleti szempontból komoly fegyvertény lehet számodra – például az Amazon wholesale-lel, ha eddig még nem tetted.

2021-ben egyetlen online vállalkozó sem engedheti meg magának, hogy hátradőljön. Hidd el, egy jól sikerült Black Friday kampány még nem tesz a 2021-es év vállalkozójává! Viszont te is valóra válthatod álmaidat – akár kevés pénzből is – ha tudod, mi az, ami fenntartja az ambíciódat, motiváltságodat.

Amire biztos, hogy szükséged lesz: hosszú távú üzleti kapcsolatok ápolása

Talán mondani sem kell, hiszen tudod, tapasztaltad: ha közösségi szinten is értelmezed üzletedet, könnyebb lesz elérni a sikert. A kapcsolatok, szakmai és családi kötelékek ápolása egy egészen új szintre lépett 2020-ban, a koronavírus idején. Ma, a webshop érában, az online vállalkozások korában elengedhetetlenek a gyümölcsöző munkakapcsolatok. Jó hír azonban, hogy online is sokat tehetsz ezek kiépítéséért.

Érdemes felvenned a kapcsolatot pédául az iparág hasonló gondolkodású vállalkozóival, illetve a legjobb beszállító partnerekkel – ez később kulcsfontosságú tényező lesz a vállalkozásod hosszú távú sikerében.

Ne feledjük el továbbá, hogy a leggazdagabb, legtapasztaltabb vállalkozók sem lehetnek mindenben jók! Minden üzletembernek szüksége van egy olyan csapatra, amelynek tagjai kiegészítik képességeit. Rengeteg szabadúszó közül válogathatsz például az olyan oldalakon, mint a Freelancer.com vagy az Upwork. A kapcsolatépítés erről is szól: megtalálni a legjobb embereket, akik segítenek előrelépni. Akik osztják azt a látásmódot és elhivatottságot, amit te is képviselsz. Ha online munkáról van szó, keresgélhetsz virtuális asszisztens, online marketing, affiliate marketing, IT stb. szakemberek sokaságából. Ha inspirálni tudod őket és befektetsz a csapatodba, az egyrészt neked is könnyebség, másrészt a vállalkozásod is meghálálja majd.

Csak a változás állandó: dinamikusan a vállalkozás ötlet és a siker elérése között

A legsikeresebb vállalkozások ismérve az üzleti mozgékonyság. Ha te magad képes vagy tanulni és alkalmazkodni például új módszerekhez, folyamatokhoz vagy technológiákhoz, akkor mindez erősebbé és hatékonyabbá teheti a vállalkozásodat. A piaci igények mindig dinamikusak voltak. Mind az üzleti, mind a fogyasztói világ folyamatosan változik, és ami évekkel, vagy akár hónapokkal ezelőtt működött, lehet, hogy már holnap nem fog.

A szigorúan a te igényeid szerint kifejlesztett áruk ma már inkább hobbinak minősülnek; a piacra kifejlesztett termékeket viszont úgy kell kialakítani, hogy kielégítsék a változó piaci igényeket.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a vállalkozási ötleteket mindig lehet formálni; nem ajánlott leragadni egy 3-5 évvel ezelőtt bevált receptnél, ha van innovatívabb, gyümölcsözőbb megoldás is. Ha te magad meg tudsz újulni, az már egy jó kezdetet – bármilyen profilú vállalkozásról legyen is szó.

Kérdéseid vannak az Amazon vállalkozás indítása vagy az online vállalkozás kapcsán? Regisztrálj ingyenes minikurzusomra, vagy keress elérhetőségeim bármelyikén!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.