fbpx

Hogyan változik az Amazon FBA a Q4-es időszak küszöbén?

Néhány hete az Amazon bejelentette: változásokat vezet be az FBA kapcsán, felkészülve a forgalmas Q4-es ünnepi időszakra. Nézzük, mit jelent mindez pontosan.

Úgy tűnik, az e-commerce óriás megpróbál még időben lépni – már számba véve a COVID-19 kitörésekor tapasztaltakat is. A pandémia jelentős hatással volt a szállítói láncokra; bizonyos termékeket előnyben részesítettek, illetve több tengerentúli készletrendelés teljesítése a szokásosnál több időt vett igénybe (ha egyáltalán teljesítésre kerültek). És hát itt van még az a dolog, amit nem egy blogposztban hangsúlyoztunk már, és ami neked is számba veendő, ha most még vacilálsz azon, hogy nyiss-e Amazon üzletet: a vásárlók nagy százaléka többet vásárol online, mint valaha, a Q4-ben pedig ez a szám hatványozódni fog!

Mivel a negyedik negyedév az egyik legforgalmasabb értékesítési szezon az Amazonon, a platform bizonyos változtatásokat vezet be az ünnepi időszakra.

1. módosítás: az Inventory Performance Index (IPI) küszöbértékének növelése

Augusztus 16-án az Amazon 400-ról 500-ra növelte az IPI minimális küszöbét. Emlékeztetőül: az IPI méri többek közt a meglévő készletet, a felesleges készletet, az eladási arányokat stb. Más szavakkal: az IPI arra jó, hogy megmutassa, mennyire kezeled eredményesen a készletedet.

Ha túl sok olyan terméked van, melyek nem fogynak elég gyorsan, vagy egyáltalán nem adsz el belőlük, alacsonyabb pontszámot kapsz. Ha erősödik az értékesítési volumened, akkor a pontszámod növekedni fog. Az alacsony pontszámú (500-nál kevesebb) eladókra bizonyos raktárkorlátozások és költségek vonatkoznak. Az IPI küszöbérték módosításával az Amazon arra ösztönöz minket, hogy még eredményesebben kezeljük készleteinket, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy gyorsabban érjük el céljainkat üzletünkkel és hatékonyabbak legyünk a piactéren.

Egyelőre nincs bevált recept az IPI érték növelésére, de néhány dolgot azért tehetsz: ellenőrizd rendszeresen a raktárkészleted, a listákat és az értékesítési mutatókat. Vagyis: légy résen mindig! Az Amazonnak van külön felülete a Seller Central-ban, amelyben segítségedre lehet, hogy min érdemes módosítanod az IPI érték növelése érdekében.

2. módosítás: mennyiségi korlátozások a termékekre vonatkozóan

Az Amazon gondoskodni szeretne arról, hogy a vásárlóknak széles választék álljon rendelkezésre az év utolsó három hónapjában, így a minél változatosabb terméktípusok értékesítését támogatja. A jó hír az, hogy bejelentésük szerint a legtöbb terméknek elegendő hely lesz a felületen az év legforgalmasabb szakaszában is.

A Restock Inventory oldalon tudod ellenőrizni, hogy milyen korlátozások vonatkoznak a termékeidre. Ne felejtsd el figyelembe venni a negyedik negyedév eladási sebességét és értékesítési volumenét! Összegezd a korábbi időszakban rendelkezésre álló összes adatot, hogy felmérd, mire számíthatsz ebben a szezonban!

3. változás: ingyenes költöztetés promóció (removal order)

Július 14-től az Amazon lemond a készlet eltávolítására vonatkozó díjakról, tehát, ha olyan termékeid vannak, amelyek nem teljesítettek jól, akkor ingyenesen küldhetsz eltávolítási megrendelést a teljesítési központba. Ez nem csak segít elkerülni a többlet és/vagy az átállási készlet tárolási díjait, de több helyet teremt jól teljesítő termékeid számára.

Az Amazon nyilatkozata szerint ez a promóció korlátozott ideig elérhető, de nem határozták meg a végdátumot. Ha teheted, használd ki most! Ne feledd azonban, hogy a díjmentesség csak az eltávolítási megrendelésekre vonatkozik, a tárolási díjak továbbra is maradnak.

Jelentkezz workshopunkra, melyben megmutatjuk azokat a lépéseket, amik ahhoz szükségesek, hogy Te is fel tudd építeni asaját Amazon FBA üzletedet! Ne feledd, a Q4 már a kapuban van!

www.szokebalazs.hu/workshop

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.