fbpx

Kérdezz-felelek: Amazon beszállítók (1. rész)

amazon beszállítók_szőke balázs_amazon wholesale

Amikor közeledsz az első wholesale szerződésed aláírásához, fontos, hogy szánj időt és energiát arra, hogy alapos légy, hiszen az eladóknak is óvatosnak kell lenniük, mielőtt megállapodnak potenciális partnereikkel. Az adott Amazon beszállító törvényességét és megbízhatóságát a legegyszerűbben direkt kérdésekkel tudod ellenőrizni. Ne feledd, az Amazon wholesale biznisz sikeressége a kapcsolatokon és a megbízhatóságon is áll vagy bukik! Ha a beszállító nem átláthatóan cselekszik, így nem tudsz megbízni benne, akkor inkább engedd el! Előbb azonban nézzük át a legfontosabb kérdéseket, amiket a szerződés aláírása előtt mindenképpen érdemes tisztáznod a beszállítókkal!

1. kérdés: Eladhatom a termékeidet az Amazonon?

Ez a kérdés elsőre butaságnak tűnhet, de sok gyártó különböző okok miatt nem preferálja az Amazont és az Amazonos eladókat. Egyes szállítók csak bizonyos termékek értékesítését engedélyezik az Amazonon, míg mások élből elutasítják a globális e-kereskedelmi platformra lépést. Ha a beszállító kitart amellett, hogy egyik termékét sem engedélyezni eladni az Amazonon, megpróbálhatsz tárgyalásokat kezdeményezni, majd meggyőzni őt arról, hogy ő is jobban jár, ha kísérleti jelleggel elad neked néhány tételt. Ha nem változtat az álláspontján, a legjobb, ha tovább lépsz, és találsz egy új potenciális beszállítót, aki engedélyezi az Amazonos értékesítést. Ha ez megvan, haladhatsz tovább a kérdésekkel.

2. kérdés: Mi a minimális rendelési mennyiség?

A következő kérdés az, hogy mi a minimális rendelési mennyiség (MOQ)? A MOQ az a minimális termékmennyiség vagy pénzösszeg, amelyet az eladóknak el kell költenie, ha termékeket akarnak megrendelni. Egyes gyártók MOQ-ja lehet egységnyi minimum (bizonyos mennyiségű készlet), vagy kiadási minimum (bizonyos mennyiségű termékre költött pénz). Ne feledd, a minimális rendelési mennyiségre vonatkozó kérdésnek egyenesnek kell lennie! Ezután vess egy pillantást az MOQ-ra, és checkold, hogy az árképzés megfelel-e a rendelkezésre álló tőkeforrásnak, majd válaszd azokat a beszállítókat, akiknek a MOQ-ja illeszkedik-e az üzleti igényeidhez.

3. kérdés: Hogyan, hol szerzed be termékeidet?

Ez a kérdés lehetővé teszi az eladók számára, hogy képet kapjanak a beszállító termékeinek minőségéről és legitimitásáról. Te gyártod a termékeket? Meghatalmazott forgalmazó vagy? Minden Amazon beszállítónak engedélyt kell kapnia a tevékenységére, különösen, ha márkaneves termékeket gyárt, forgalmaz. Fontos megjegyezni, hogy az Amazon csak eredeti termékeket engedélyez értékesíteni, így, ha hamis árucikkekkel kapcsolatos problémákat észlelnek, nem haboznak felfüggeszteni fiókodat. Tehát ezzel kapcsolatban sincs kecmec: mikor készletet vásárolsz egy szállítótól, meg kell kérdezned, hogy hol szerzi be termékeit, illetve egyértelmű dokumentációt kell kérned annak igazolására, hogy az adott fél meghatalmazott, törvényes beszállító. Ha nem tud hivatalos papírokat biztosítani az állítás megerősítéséhez, akkor nem érdemes vele foglalkozni, mert a végén te húzhatod a rövidebbet.

4. kérdés: Milyen állapotban vannak a termékeid?

Mindenképpen érdeklődj a termékek állapotáról is! Sok Amazon beszállító azt állítja, hogy termékei vadonatújak, de ez nem mindig van így. Ugyanakkor az Amazon mindig az új termékeket helyezi előtérbe, különösen a Buy Boxon belül. Neked, mint eladónak minden termékrendelés benyújtása előtt meg kell erősítened a termék állapotát. Ha a beszállító csak használt vagy felújított árucikkeket tud rendelkezésre bocsánati, akkor a legjobb, ha inkább olyan partnert keresel, aki igazolni tudja, hogy termékei vadonatújak.

5. kérdés: Mennyi az átfutási idő?

Az átfutási idő az az időszak, amely alatt a termékek megérkeznek a megrendelés leadása után. A legtöbb Amazon beszállító azonnal kész leszállítani a termékeket, nagy megrendeléseknél azonban több időt vehet igénybe a szállítás. Kérdezd meg a potenciális partneredet, hogy, ha adott napon megrendelsz és kifizetsz bizonyos tételeket, akkor mennyi ideg tart azok beérkezése az FBA központba?

Ez a kérdés fontosabb neked, az eladónak, mint a beszállítónak, hiszen hatással van az értékesítési előrejelzésekre és a termékek újrarendelésének esedékességére is, úgyhogy ne vedd félvállról!

6. kérdés: Milyen gyakran frissül a portfóliód?

A legtöbb, ha nem az összes Amazon beszállító rendszeresen vesz fel új termékeket a katalógusaiba. Eladóként fontos, hogy hozzáférhess minden új, nyereséges termékhez, amelyeket ideális esetben minél gyorsabban felveszel listáidra. Mindig kérdezz rá, hogy az adott beszállító milyen gyakran ad hozzá új termékeket? Egyesek hetente vagy havonta, mások negyedévente vagy évente jönnek csak ki új tételekkel. Bármi legyen is a menetrendjük, mindig érdeklődj az új termékek iránt, és checkold, hogy elérhetőek-e számodra! Az új termékek több eladást, így nagyobb nyereséget és gyorsabb növekedést eredményezhetnek.

7. kérdés: Megnézhetem a katalógusodat?

Mindig kérj katalógust! Lehetséges, hogy egyes beszállítók és gyártók nem biztosítják a teljes katalógust számodra addig, amíg alá nem írjátok a szerződést, de nem árt, ha előzetesen rákérdezel. A katalógushoz való hozzáféréssel és a termékelemzéssel ugyanis az eladók még a megrendelés teljesítése előtt képet kaphatnak a katalógus jövedelmezőségét illetően. Ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan kell elvégezni a termékanalízist, kérj segítséget tőlem elérhetőségeimen!

Ha további kérdéseid vannak, akkor is keress bátran, illetve ajánlom figyelmedbe ingyenes minikurzusomat az Amazon wholesale alapjai kapcsán! (A cikk 2. része hamarosan érkezik.)

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.