fbpx

Nyári olvasnivalók: topkönyvek, melyeket minden vállalkozónak ajánlok (1. rész)

A nyár tökéletes időszak arra, hogy új ismereteket szerezz vagy elmerülj tanulságos sikersztorikban. Íme néhány alapkönyv, melyet szívből ajánlok minden vállalkozónak!

Phil Knight: A Nike-sztori – A legendás márka alapítójának önéletrajza

Ebben az izgalmas New York Times bestsellerben a Nike alapítója és elnöke, Phil Knight ritka és érzékletes bepillantást enged a vállalat kezdeti nehézségeibe és a világcéggé fejlődés kulisszatitkaiba. Hogyan vált game-changing márkává a Nike és miként lett napjaink legjövedelmezőbb brandje? Ha elolvasod a könyvet, többek közt ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphatsz.

Ryan Holiday: The Obstacle Is the Way

Sikertörténetek, melyeket a világ legnevesebb ikonjai írtak: John D. Rockefellertől kezdve Amelia Earharton vagy Ulysses S. Granton át Steve Jobs-ig. Egy olyan formula birtokosai ők, mely lehetővé tette számukra, hogy az akadályokat lehetőségekké alakítsák. Lehetetlen helyzetekkel szembesülve arattak győzelmet. E letehetetlen könyv először tárja fel ezt a nem is olyan misztikus képletet; sikeres emberek példáin keresztül megmutatja nekünk, hogy miként tudjuk előnnyé kovácsolni hátrányainkat, kudarcainkat.

Mark Manson: A lesz*rom rafinált művészete

Remek könyvében Mark Manson sztárblogger beint a pozitív gondolkodásnak. Azzal érvel tudományos és hétköznapi minták alapján, hogy életminőségünk javítása nem az a képesség, hogy a citromot limonádévá alakítsuk, hanem az, hogy hozzászoktassuk gyomrunkat a citromhoz. Az embereknek vannak hibáik és korlátaik. „Nem mindenki lehet rendkívüli, a társadalomban vannak nyertesek és vesztesek. (…)” Manson azt tanácsolja nekünk, hogy ismerkedjünk meg korlátainkkal és fogadjuk el őket. Úgy tartja, hogy ha elhagyjuk a félelmeinket, aggodalmainkat, elfogadjuk hibáinkat és bizonytalanságainkat, abbahagyjuk a felesleges körök futását, akkor megismerkedhetünk a bátorsággal, kitartással, őszinteséggel, felelősségvállalással, kíváncsisággal és megbocsátással – amiket voltaképpen egész életünk során mindannyian igyekszünk megtalálni.

Yuval Noah Harari: Sapiens

100 000 évvel ezelőtt legalább hat emberi faj élt a Földön. Máracsak egy maradt. Mi. A Homo Sapiens. Hogyan sikerült fajainknak fennmaradni a dominancia harcában? Miért kezdtek őseink városok és királyságok létrehozásába? Hogyan hittünk az istenekben, a nemzetekben, emberi jogokban, a pénzben, a könyvekben, a törvényekben? Miként alakult ki a bürokrácia, a piacgazdaság, a fogyasztói társadalom, és mi várható a következő évezredekben? A szerző biológiából, antropológiából, paleontológiából és közgazdaságtanból származó ismeretekre támaszkodva feltárja, hogy a történelem hogyan alakította az emberi társadalmakat, a körülöttünk lévő környezetet, sőt személyiségünket is. Felszabadíthatjuk-e valaha viselkedésünket őseink örökségétől? Befolyással lehetünk az eljövendő időkre? A merész, széleslátókörű és provokatív Sapiens könyve must-read, mindenképpen szánj időt rá!

Carol Dweck: Mindset – The New Psychology of Success

Évtizedeken át tartó kutatás után a Stanfordi Egyetemi világhírű pszichológusa, Carol S. Dweck, Ph.D., felfedezte a gondolkodásmód, vagyis mindset hatalmát. Ebben a fölöttébb inspiráló könyvben bemutatja, hogy az iskola, a munka, a sport, a művészetek és az emberi erőfeszítések szinte minden területén elért sikert drámai módon befolyásolhatja a gondolkodásmód, a hozzáállás. A rögzített gondolkodású emberek – azok, akik úgy tartják, hogy a képességek fixek – kevésbé valószínű, hogy sikereket érnek el, de a növekvő gondolkodásúak – azok, akik úgy vélik, hogy a képességek fejleszthetők -, sokkal eredményesebbek lehetnek. Dweck bemutat egy olyan jelenséget, amit hamis növekedési gondolkodásmódnak hív, és az embereket egy mélyebb, valóságosabb növekedési gondolkodásmód felé vezeti. A mindset fogalmát az egyénen túlra is kiterjeszti, alkalmazva azt a csoportok és a szervezetek kultúrájára. A megfelelő gondolkodásmóddal motiválhatjuk azokat, akiket vezetünk, tanítunk és szeretünk – hogy segítsük, formáljuk saját és mások céljait, sikereit.

Folytatása következik!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.