fbpx

Megéri kiszervezni az Amazonos teendőket?

Az e-kereskedelem és vele az Amazon piactér az elmúlt években óriásit lépett előre. Noha a megnövekedett digitális üzleti műveletek többségét online hajtják végre az eladók, sok idő- és energiabefektetés szükséges ahhoz, hogy minden gördülékenyen haladjon.

A termékek beszerzésétől, a megrendelések teljesítésétől kezdve a terméklisták optimalizálásáig és az ügyfélszolgálat biztosításáig az elvégzendő feladatok mennyisége egy idő után túl sok lesz egy ember számára. Bár a kezdeti szakaszban lehetséges, hogy elbírod a teendőket egyedül, viszont mi lesz akkor, ha beindul az üzlet és az értékesítések száma egyszer csak megduplázódik? Bírni fogod a tempót akkor is egyedül?

Tény, ami tény: egy túlterhelt CEO egyik vállalkozásnak sem válik előnyére, éppen ezért hamarosan (vagy akár már most) fel kell tenned magadnak a kérdést: nem lenne okosabb kiszervezni az Amazonos teendőket?

Mielőtt azonban beugranál a munkaerő keresésbe, szeretném néhány dologra felhívni a figyelmed.

Te is túl sok időt töltesz olyan feladatokkal, amiket mások is meg tudnának csinálni?

Egy vállalkozás alapítójaként, tulajdonosaként számodra az a legfontosabb, hogy talpon maradjon a biznisz. Minden, amit a cég érdekében teszel, arra irányul, hogy minél gyorsabban profitot termelj. Ez így is van jól. Viszont nem hagyhatod figyelmen kívül a tényt, hogy nem minden – a vállalkozás előremenetelét szolgáló – feladat számít komoly, nagy értékű, azonnal hasznot hozó tevékenységnek.

Lehet, hogy az olyan feladatok, mint az ügyfélszolgálat vagy a megrendelések teljesítése könnyen és rugalmasan elvégezhetők, de sok időt vesznek igénybe. Ha ezekhez még hozzáadódik a terméklista optimalizálása vagy a készletgazdálkodás, akkor még a 8 órás munkaidő sem lesz elegendő számodra…

Veszélyben vannak a komolyabb, nagyobb értékű feladatok?

Egy CEO-nak napi szinten meg kell tudnia válaszolni például az olyan kérdéseket is, hogy: a vállalkozásunk minden szegmense a várakozásoknak megfelelően halad előre? Időben teljesítjük a megrendeléseket? Úgy termelünk profitot, hogy közben hatékonyan szolgáljuk ki a vásárlókat? Satöbbi, satöbbi.

Ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen a vezérigazgatók egyéb komolyabb feladatokért is felelősek, mint például az üzleti tervek kidolgozása és új lehetőségek felkutatása, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ha már nem tudod végrehajtani ezeket a feladatokat, mert túlságosan el vagy foglalva például a termékek beszerzésével vagy az ügyfélszolgálattal, akkor valószínűleg itt az ideje bizonyos Amazon műveleteket kiszervezni szabadúszóknak.

Megéri szabadúszókkal együttműködni?

Az egyik dolog, ami miatt a kiszervezés vonzó megoldás a cégtulajdonosok számára, az, hogy költséghatékonyabb és egyszerűbb, mint valakit teljes munkaidőben alkalmazni. Akárhogy is nézed, segítségre lesz szükséged, mivel – ha minden jól megy – vállalkozásod folyamatosan bővülni fog.

De! A teljes munkaidős alkalmazott felvétele sok felelősséggel jár. Nemcsak fizetést kell adnod, de a járulékokkal is számolnod kell. Ugyanakkor a szabadúszóknak csak a ledolgozott órákért szükséges fizetned, vagy, amennyiben fix feladatkört végez rendszeresen, egy állandó havidíjban is megállapodhattok.

A szabadúszókkal való együttműködésnek logisztikai szempontból is van értelme, mivel lehetővé teszi a fontos feladatok átruházását egy olyan személyre, aki csak ezt a tevékenységet fogja végezni számodra. Ez nemcsak a termelékenységet biztosítja, hanem emeli a munka minőségét is, ami így több eladást, nagyobb profitot eredményezhet. További előnye, hogy te tudsz azokkal a műveletekkel foglalkozni, amik azt szolgálják, hogy az üzleted egy következő szintre lépjen.

Mely feladatokat érdemes kiszervezned?

Miután eldöntötted, hogy kiszervezed az Amazon wholesale üzletedhez kapcsolódó bizonyos feladatköröket, a legjobb, ha előbb kiértékeled ezeket a tevékenységeket. Melyik az, ami fontos, de nem sürgős? Melyik fontos és sürgős egyszerre? Melyiket tudod biztonsággal kiadni a szabadúszónak, és melyiket nem? Készíts listát ezekről a feladatokról, hogy jobban átláthasd, milyen területekre keresel szakembereket.

Ne feledd, az ügyfélszolgálatot is érdemes átadnod, különösen, ha a nap 24 órájában működő szolgáltatást valósítasz meg. Több tehetséges és tapasztalt ügyfélszolgálati szakember közül válogathatsz a freelancereket gyűjtő oldalakon, akik akár a világ másik oldaláról is képesek kezelni a megkereséseket, panaszokat, miközben te alszol.

Valóban készen állsz arra, hogy távmunkában dolgozz valakikkel?

Ne felejtsd el, hogy ha kiszervezed az Amazon üzleted bizonyos szegmenseinek feladatköreit szabadúszóknak, az interakció és a közös munka nagy része online fog zajlani. Mielőtt vadul elkezdenél freelancerek után kutatni, mérlegeld, hogy problémát jelent-e az számodra, hogy mondjuk a megbízottad másik időzónában van? Vagy az, hogy gyakran kell videóhívásokat folytatni vagy email-ben kommunikálni? Nem beszélve a nyelvi, kulturális különbözőségekről.

Fontos tudatosítani, hogy az irodai munkához képest a szabadúszókkal való együttműködés dinamikája teljesen más. Ezzel együtt rugalmas, hatékony, produktív és költségkímélőbb, mint egy teljes munkaidős alkalmazott felvétele.

Konklúzió

Az Amazon vállalkozással együtt járó teendők részleges vagy teljes kiszervezése kétségtelenül okos döntés: segít időt spórolni, több energiád marad a komolyabb feladatokra és az üzletfejlesztésre, amellett, hogy, ha jól választasz, csúcskategóriás tehetségek fogják előrébb vinni vállalkozásod, akik az adott szakterületen már bizonyítottak.

A tanácsom az, hogy ne várj ki az utolsó pillanatig! Ha lehetőséged van felkészíteni vállalkozásodat a növekedésre már most, miért halogatnád? Fontold meg, mik azok a munkák, melyekkel rengeteg időd megy el (és nem is vagy túl profi bennük), majd nézegesd a freelancereket gyűjtő oldalakat, hogy ráakadhass a hozzád, az üzletedhez leginkább passzoló munkaerőre. Ne feledd, a kiszervezéssel hosszú távon spórolhatsz, sőt, pénzt kereshetsz!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.