fbpx

Minden, amit az EFN-ről (European Fulfillment Network) tudni érdemes

Mint ahogyan azt bizonyára ti is tudjátok, a mára globálissá vált Amazon többféle fulfillment rendszerrel dolgozik. Most szeretném bemutatni nektek az EFN nevű FBA típust, mely az európai teljesítési hálózatot foglalja magában.

Mi is az az EFN?

Az European Fulfillment Network (EFN) lehetővé teszi az Amazon European Marketplaces Accounttal rendelkező kereskedőknek (akik szintén regisztráltak az FBA-ra), hogy az Amazon egyik helyi raktárában tárolják árukészletüket, és megrendeléseiket további európai piacokra szállíttassák az Amazon segítségével.

Az európai teljesítési hálózat egyszerűsíti a készletgazdálkodást azáltal, hogy a teljes készletet egy lokális központban tartja. Egyúttal maximalizálja az áru feletti kontrollt, rugalmas megoldásokat biztosít. Az európai piacokon leadott rendelések ugyanúgy az Amazon FBA-val teljesíthetők, amihez az EFN további segítséget nyújt. Jelen lehetsz az összes piacon, miközben egy helyen van az árukészleted, melyet az Amazon felügyel.

Wholesale kereskedőként az összes európai országból vásárolhatsz termékeket, de csak 5 Amazon piactéren értékesíthetsz és 7 országban tárolhatod az árukészletedet. Az 5 Amazon piactér: Amazon.co.uk (Egyesült Királyság), Amazon.de (Németország), Amazon.fr (Franciaország), Amazon.es (Spanyolország), Amazon.it (Olaszország), illetve tárolhatsz Lengyelországban és Csehországban is. Ez az 5 piactér akár 27 országot is elérhet Európában. Szándékosan nem írtam még bele a Holland piacot, mivel ez még nem üzemel teljes egészében, de már elkezdődtek itt is az eladások.

Neked való az EFN?

Az Amazon EFN elsősorban azoknak való, akik kezdők még, vagy kisvállalkozásban érdekeltek, és akik szeretnék kihasználni az Amazon teljesítési hálózatainak előnyeit, de (még) nem kell termékeiket több országban tárolniuk.

Ha használni szeretnéd az EFN-t, nincs külön regisztrációs folyamat. Az FBA egy piacon történő használata lehetővé teszi az európai teljesítési hálózat automatikus használatát az Amazon Europe Marketplaces Accounton keresztül.

Vedd számításba, hogy az EFN-nél a szállítási díjak magasabbak, és a szállítási idő természetesen hosszabb a többi FBA típushoz képest, mivel a termék az általad választott országból származik, függetlenül attól, hogy hová küldik azt.

Central Europe Program – igen, ilyen is van!

A CEP révén az FBA készletedet egy németországi raktárba szállíthatod, és az Amazon az árucikkeidet németországi, lengyel és cseh központokba küldi. Ennek révén spórolhatsz az alacsonyabb teljesítési díjak, a gyorsabb szállítás és az átfogóbb, szélesebb tárolási és elosztási hálózat miatt.

A CEP azoknak lehet megfontolandó, akik már amúgy is Németországban értékesítenek és raktároznak.

Amazon Pan-European FBA

Az Amazon PAN-EU, vagyis a páneurópai teljesítési hálózat az Amazon legnagyobb FBA típusa.

A PAN-EU lehetővé teszi az értékesítést mind az öt Amazon piacon (a kapcsolódó európai országokat is beleértve), miközben az összes olyan országban raktároz, ahol az Amazon rendelkezik fulfillment központokkal: Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban. Ezt az FBA típust leginkább azoknak ajánlom, akik már nagyban tudnak gondolkozni (legalább 1500 csomagot küldenek havonta), hiszen az Amazon PAN-EU sok adminisztrációs munkával jár. Gondolok itt a VAT számok igénylésére.

Összefoglalva:

Az European Fulfillment Network nagyszerű módja annak, hogy a kis- és új vállalkozások belépjenek a piacra, és kihasználhassák az Amazon tároló- és elosztóhálózatát. Mivel az összes piacon jelen lehetsz általa, az Amazon EFN révén megismertetheted a termékeid Európában, és a későbbiekben választhatsz nagyobb FBA típusokat. Az EFN akkor éri meg, ha a havi forgalmad kevesebb, mint 500 csomag.

Többféle FBA típus létezik, de hogy melyik típus a legjobb neked, az mindig a vállalatod aktuális helyzetétől és az eladások számától függ.

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.