fbpx

Nyisd meg a pénzcsapot, avagy mi az a cash flow?

A cash flow, vagyis pénzforgalom a vállalkozásba, illetve a vállalkozásból fizetett teljes pénzösszeg. Minél magasabb a pénzforgalmad, annál nagyobb a likviditásod. A széles likviditás lehetővé teszi, hogy az újrabefektetésre összpontosíthass, továbbá „tegyünk egy próbát!”-mentalitást kölcsönöz számodra vállalkozásoddal kapcsolatban. Mindezek révén kísérletezhetsz olyan termékekkel, amelyek nagy mennyiségben értékesíthetők, mivel képes vagy könnyen megszabadulni a nem jövedelmező befektetésektől… De vizsgáljuk meg kicsit részletesebben is a témát!

Mit csinálnak azok az eladók, akik optimalizálják a cash flow-t?

A pénzforgalom minden üzletben kiemelt jelentőségű. Amazon wholesale eladóként vélhetően az a célod, hogy bővítsd értékesítéseidet és így még több nyereséget realizálj. Na, de mit, hogyan csinálnak a cash flow-orientált vállalkozások?

  • Többet kísérleteznek és folyamatosan fektetnek be termékekbe, miköznem a nem jól értékesíthető tételeket mellőzik. Az eladások nagy aránya minimálisra csökkenti nem működő termékek negatív hatását.
  • Állandóan nyomon követik a termékeik megtérülését, ezáltal nemcsak reménykedni tudnak a nagyarányú eladásban, hanem valóban számítanak is rá. Ennek megfelelően jól el tudják osztani pénzeszközeiket. Ha wholesale eladóként olyan termékeket vásárolsz, amelyek nem gyors megtérülésűek és nem növelik a pénzforgalmad, akkor remélhetőleg hamar rá fogsz jönni, hogy ezek az áruk egyszerűen nem passzolnak hozzád, így nem érdemes velük tovább foglalkoznod. A beszerzés és a cash flow között szoros reláció van.
  • A cash flow-orientált vállalkozások általában úgy tartják, hogy a gyorsan eladható termékekkel következetesebben lehet kalkulálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy sohasem veszíthetsz pénzt rajtuk. Az elvesztett pénz azonban általában minimális, és gyorsan újra befektethetsz egy-egy várhatóan jövedelmezőbb termékbe. A kisebb kereslettel bíró termékek ingatagabbak. Például, ha van olyan tételed, amelynek havi 10 eladása van, és 20 eladó értékesíti, akkor az azt jelenti, hogy ez a 20 eladó mindent megtesz annak érdekében, hogy a kevés értékesítésből övé legyen az egyik. Ez általában nagyobb versenyt szül és következetlenséghez vezet, ami magával hozhatja azt, hogy a nagy árrések idővel nem maradnak nagyok.
  • A termékek természetes tartalékot teremtenek maguknak. A gyorsabban eladható cikkekből általában többet kell vásárolnod, ez viszont nagyobb kedvezményekkel jár. Ezáltal nagyobb termékcsoportokat dolgozhatsz fel, ami jelentősen csökkenti az egységnyi feldolgozási idő költségeit. Általánosságban így ezeknek a termékeknek a szállítási költsége alacsonyabb lesz.

Te mi mindent teszel a pénzforgalom növelése érdekében?

Ha a cash flow-t a szigorúbban ellenőrzött vagy időzített befektetésekre összpontosítod, az eredendően javítja vállalkozásod egészségét. Arról nem is beszélve, hogy ez természeténél fogva több lehetőséget teremt számodra, amik lehetővé teszik, hogy vállalkozó szellemed átvegye az irányítást, és új, kreatív módokat és stratégiákat találj a pénzkereséshez.

Mondd el, mi a véleményed a témáról, ha pedig érdekelnek az Amazon wholesale alapjai, regisztrálj ingyenes minikurzusumra!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.