fbpx

Vállalkozás az Amazonon a BREXIT után

Mint ahogyan azt bizonyára sokan tudjátok, 2020. január 31-én az Egyesült Királyság elhagyta az EU-t, és egy úgynevezett átmeneti időszakba lépett, amelyben a meglévő rendelkezéseket 2020. december 31-ig tartják fenn. Az Egyesült Királyságnak 2021. január 1-jétől hivatalosan is el kell hagynia az EU egységes piacát és vámunióját.

Az Egyesült Királyság és az EU közötti tárgyalások folyamatban vannak (melyek során várhatóan azt is meghatározzák majd, hogy milyen egységes tarifákat fognak alkalmazni, már ha egyáltalán lesznek ilyenek), és 2021. január 1-jétől vámhatár lesz az Egyesült Királyság és az EU között, amely hatással lesz a határokon átnyúló vállalkozásokra.

Az Amazon természetesen elkötelezetten támogatja az Egyesült Királyságban és Európában létrejött vállalkozásokat, de a jövő év januárjától esedékes változások az Amazon Selling Partners-re is befolyással lesznek és ennek megfelelően be kell építeni néhány változást az üzletünkbe.

Az EFN az Egyesült Királyság és az EU határán keresztül nem fog működni.

A PAN-European FBA készletátadások leállnak az Egyesült Királyság és az EU között. (A Pan-European FBA azonban továbbra is működni fog Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és az ezekhez az országokhoz kapcsolt további országban.)

Oké, de mi a teendő?

Ezen változások hatásainak enyhítése érdekében mérlegelned kell a készlet felosztását és elküldését az Egyesült Királyságban és az EU-ban lévő teljesítési központba, hogy elegendő készleted legyen az új vámhatár mindkét oldalán.

Abban az esetben, ha kizárólag az Egyesült Királyságban vannak beszállítóid akkor termékeidet az Egyesült Királyság és az EU közötti új vámhatáron kell szállítanod, és a vámáru-nyilatkozat részeként kiegészítő információkat kell benyújtanod.

Ha rendelkezel partnerekkel mind az Egyesült Királyságban, mind az EU-ban, akkor egyszerűen az európai beszállítóktól egy Európában lévő teljesítési központban érdemes szállítanod, míg az az első esetben pedig az árukat kizárólag az Egyesült Királyságon belül mozgatod. Ezzel el tudod kerülni az esetleges tarifák megfizetését.

Az Amazon vállalkozásod 2021. január 1-jéig az eddig megszokott módon folytathatja működését. Vannak azonban olyan lépések, amelyeket már most megtehetsz, hogy felkészítsd online üzleted az új rendszerre. A változásokra való felkészülésről, illetve Brexittel kapcsolatos legfrissebb hírekről az alábbi gyakori kérdésekre adott válaszokból informálódhatsz.

Mi változik 2020. december 31-ig az Amazon vállalkozásodban?

2020. december 31-ig az Amazon vállalkozásod a szokásos módon fog működni. A Pan-European FBA továbbra is produktívan mozgatja a készleteket Európában. Az European Fulfillment Network (EFN) is teljesíti a határokon átnyúló megrendeléseket (tehát, ha például egy francia vásárol egy-egy terméket az Amazon.fr-en, azokat az Egyesült Királyság teljesítési központjában tárolt készletből tudod neki biztosítani).

Mi változik 2021. január 1-je után az Amazon vállalkozásodban?

A BREXIT után számos változás történik az Amazon működésében az Egyesült Királyság és az EU közötti új vámhatár miatt. A Pan-European FBA azonban továbbra is kezeli, szállítja a készleteket az EU régiójában, támogatva értékesítéseidet Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és a többi európai országban.

Az EFN-en keresztül teljesített FBA megbízások viszont nem teljesülnek az Egyesült Királyság és az EU határán.

Minimális zavar várható azokkal az árukkal kapcsolatban, amelyeket az értékesítési partnerek közvetlenül az Egyesült Királyságba vagy az EU-ba küldenek Európán kívülről (például Kínából vagy az Egyesült Államokból) egy Amazon Fulfillment Centerbe, mivel ezek az áruk már átlépnek egy vámhatárt…

Azon eladások, melyek teljesítéséhez harmadik fél szállítóját használják, továbbra is teljesíthetők az Egyesült Királyság és az EU határain. Az eladó partner felelőssége annak biztosítása, hogy minden vám és tarifa ki legyen fizetve a vásárlónak történő kézbesítés előtt.

Hogyan készülj a BREXIT-re, ha FBA-t használsz?

Az Egyesült Királyságban és az EU-ban történő eladásaidat megvédheted azáltal, hogy felosztod a készleted, és elküldöd azt az Egyesült Királyságba és az EU-ba, hogy a határ mindkét oldalán legyen elegendő árud.

A Pan-European FBA-t továbbra is használhatod az EU-n belüli készletbeszerzéshez. A készletet azonban el kell küldened az Egyesült Királyság és az EU teljesítési központjába is, ha mindkét helyen akarsz értékesíteni.

Hogyan oszd ketté a készleted?

El kell döntened, hogyan kívánod elkészíteni a vámáru-nyilatkozatokat, és hogy személyt vagy vállalkozást fogsz-e alkalmazni a vámkezelésre. Beszélj a szállítóddal, hogy miként segíthet neked az áruk áthelyezésében 2021. január 1-jétől. Sokszor a szállító partner meg el tudja intézni az egész adminisztrációt.

Egy új szállítási modell felállítása több hónapot vehet igénybe, ezért javaslom, hogy kezdd el megtervezni és elvégezni ezeket a változtatásokat most, hogy időben felkészülhess a 2021-es új rendszerre!

Az Amazon szolgáltatói hálózatot arra is felhasználhatod, hogy kapcsolatba lépj megbízható, helyi szolgáltatókkal, akik támogatni, segíteni tudnak téged az előkészületek során.

A termékeid vámhatárokon át történő szállításához a következő információkra van szükség a vámáru-nyilatkozatok részeként:

HÉA-számok (VAT-numbers): az áruk határokon átnyúló és helyben történő tárolásához HÉA-számra (VAT-numbers) lesz szükség azon ország(ok) felé, amely(ek)ben a termékeket raktározod.

EORI-szám (gazdasági szereplők regisztrációs és azonosító száma): kelleni fog egy EORI-szám is az Egyesült Királyság és minden más EU-ország felé, amelyekből vagy amelyekbe 2021. január 1-jétől árut mozgatsz.

Információ a származási országról: ha kereskedelmi megállapodás születik az EU és az Egyesült Királyság között, az meg fogja határozni, hogy az árud preferenciális elbánásban részesülhet-e (pl. csökkentett vagy nulla vámtétel stb.)

Harmonised System (HS) kódok: ezek a kódok határozzák meg a termékek vámszintjét és az import HÉA-t.

Engedélyek és igazolások: Azt is meg kell tudnod, hogy kell-e engedélyeket vagy igazolásokat beszerezned a szellemi tulajdonjogokkal összefüggésben.

Kivethetnek-e majd új tarifákat azokra a termékekre, melyek 2021. január 1-jétől lépnek át az UK-EU határon?

Ez a kereskedelmi megállapodástól függ, és a jelenlegi tárgyalások középpontjában áll.

Mi változik a vámhatárral kapcsolatban 2021. január 1-je után?

Az Egyesült Királyság kilépett az EU vámuniójából, ezért vámhatár lesz köztük. Az kormány kijelentette, hogy vámáru-nyilatkozatot követel meg az EU-ból importáló vállalkozásoktól. A vállalkozásoknak továbbra is nyomon kell követniük az importtevékenységüket, hogy arról visszamenőlegesen is megfelelő módon tudjanak nyilatkozni.

Mi akadályozza meg az Amazont, hogy 2021. január 1-jétől mozgassa a készleteket és teljesítse a rendeléseket a határon?

Mivel vámhatár lesz, kiegészítő információkra van szükség a határon áthaladó termékek jellegének és értékének ellenőrzéséhez. Ezt az információt az értékesítő partnereknek kell megadniuk. Az Amazonnak nincs a birtokában ilyen jellegű információ, így nem tudja mozgatni a termékeket az Selling Partnerek nevében.

Mi történik az Egyesült Királyságba / EU-ba helyezett raktárkészlettel, miután az új vámhatár létrejön?

A készleted továbbra is értékesítheted az Egyesült Királyságban és az EU-ban. Ugyan az Amazon nem szállít árut a határon keresztül, de te eltávolíthatod azt a vállalat teljesítési központjaiból egy helyi címre (a szokásos removal ordert elvégezve), és akkor az Egyesült Királyság-EU határon át is szállíttathatsz, ha szeretnél.

Még mindig jó ötlet Pan-European FBA-ba kezdeni?

Igen. A Pan-European FBA továbbra is a leghatékonyabb módja a termékek EU-szerte történő értékesítésének azáltal, hogy a készleted az vásárlók közelében van. Ez gyorsabb kiszállítást eredményez, ami kedvez a magasabb eladási ráta elérésének. Egyúttal csökkenti költségeket is, mivel az EFN díjainál alacsonyabb szállítási díjakat számít fel neked. A Pan-Eu FBA továbbra is a leghatékonyabb módja annak, hogy maximalizáld eladásaidat az EU-ban a BREXIT után (Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és a többi európai országban).

Érdemes abbahagyni a páneurópai FBA és az EFN használatát?

Nem. A Pan-European FBA és az EFN 2021. január 1-jéig továbbra is működni fog, és támogatni fogja, hogy ebben az időszakban növeld értékesítéseid az EU-ban. A BREXIT utáni időszakban is igénybe veheted a Pan-Eu FBA és az EFN szolgáltatásait az EU-ban (Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és a többi európai országban).

Mi történik az EFN listáiddal Európában, valamint az Egyesült Királyságban a határidő után?

A listák az Egyesült Királyságban csak akkor lehetnek aktívak, ha rendelkezésre áll készlet az országban (és ez fordítva is igaz az EU listákra/készletre). Ahhoz, hogy az EU-ban és az UK-ban is listázni tudj, közvetlenül csatlakoznod kell mindkét régióhoz.

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.