fbpx

Vállalkozás indítás: 8 ok, amiért mások belevágnak

Noha az embereknek különböző személyes és szakmai motivációi lehetnek a vállalkozás indítás kapcsán, van néhány általános ok, hogy miért választják az emberek ezt a pályát. Az alábbiakban 8 indokkal, illetve nyomós érvvel fejtem ki a témát. Te magadra ismersz?

Nem illenek a vállalati környezetbe

Talán az egyik legfőbb ok, amiért egyesek fejében megfordul a vállalkozás indítás gondolata, hogy nehéznek és természetellenesnek találják a multis környezetbe való beilleszkedést. Emellett kényelmetlen számukra, hogy másnak dolgozzanak – vagyis más céljaiért, álmaiért küzdjenek. Nagyszerű ötleteik tükrében úgy érzik: önállóan, független vállalkozóként is révbe érhetek!

Vállalkozóként kreativitásodat lehetőségekkel párosíthatod. Ha egy nagyszerű üzleti ötlet motoszkál a fejedben, miközben úgy látod, megvan benned a kellő szenvedély és eltökéltség, valószínűleg nyert ügyed lesz!

Olyan életmódot szeretnének, amiben nem 9-5-ig dolgoznak

A vállalkozói lét előnye, hogy a saját főnököd vagy, így magad határozod meg a munkaidődet. Lehet, hogy az egyik héten 15 órát dolgozol, míg a másikon 5-öt – mindez rajtad áll. A vállalkozóvá válás fontos része az időmenedzsment, ami tanulható.

A vállalkozók saját maguk rendelkeznek a munkabeosztásukról. Vannak, akik éjjel a legproduktívabbak. Vannak, akik a kora reggeli órákban teljesítenek a legjobban. A munkaidő és a munkabeosztás szabadsága hozzájárul egy kiegyensúlyozott, kényelmes életmód kialakításához.

Tanulnak, tanulnak és tanulnak

A vállalkozói pályára lépés remek választás számodra, ha szeretsz új dolgokat tanulni. A sikeres vállalkozók folyton a szakterületük trendjeivel, innovációival vannak elfoglalva, de a már piacon lévő, bevált rendszereket is behatóan ismerik. A kíváncsiság kulcsfontosságú készség egy vállalkozó számára, mivel többek között ez vezethet a következő mérföldkő eléréséhez.

A vállalkozók kihívásokra vágynak, és mindig tanulnak, még akkor is, ha sikeresek a szakmájukban.

Rendhagyó elképzeléseik vannak

A vállalkozókat sokszor nézik abnormálisnak vagy furcsának a világhoz való hozzáállásuk miatt. A szokványos megközelítésektől eltérő gondolkodás egy olyan képesség, amellyel minden vállalkozónak rendelkeznie kell. Hogy miért? Mert lehetővé teszi számukra, hogy a kereteken kívül gondolkodjanak, és másképp csinálják a dolgokat, mint mások.

Lehet, hogy kilógnak a társadalomból, vagy felrúgnak bizonyos „kőbe vésett” szokásokat, de ettől is lesznek nagyszerű üzletemberek, kiváló vállalkozók.

Vállalkozás indítás: vágj bele most!

A döntés az ő kezükben van

Vállalkozóként nem kell engedélyt kérned senkitől, hogy megtegyél valamit. Az egyetlen személy, aki felé jelentened kell, az saját magad vagy.

Sokan inkább olyan környezetben boldogulnak jól, ahol szabadon dönthetnek minden kérdésben. Ahol úgy és akkor hajtanak végre valamit, ahol és amikor jónak látják. Ez kockázatosnak hangzik, és az is, de elengedhetetlen része a vállalkozói szellemnek. Noha sok kihívással kell szembenézned, és lesz olyan, hogy kudarc ér, a vállalkozói lét lehetővé teszi, hogy a saját útadat járd, és a saját feltételeid szerint tanulj a hibáidból.

Meg akarják változtatni a világot

Lehet, hogy a világ megváltoztatása túlzónak tűnik, de tény, hogy sokakat az a vágy motivál, hogy pozitívan formálják a körülöttük lévők életét. Gyakran azért vágnak bele a vállalkozásba, mert megkérdőjelezik a status quót, és azon töprengnek, hogy lehet-e valamit jobban, másabban, tudatosabban véghez vinni.

A vállalkozók tudják, hogy a világ megváltoztatása nem abból fakad, hogy azt teszik, amit mások elvárnak, vagy, amit mindenki más tesz. Hanem abból, hogy keresik a kihívásokat és igyekeznek – még, ha csak kis mértékben is – jobb hellyé tenni a világot.

Megragadják a lehetőségeket

A vállalkozók jók abban, hogy észreveszik a lehetőségeket. Bár általában minden lehetőség kockázatokkal jár, hajlandóak vállalni ezeket, ha úgy érzik, megéri az idejüket, és egy következő szintre emelhetik a vállalkozásukat.

Az olyan lehetőségek, mint egy új partner vagy egy jobb beszállító, a vállalkozások éltető elemei. Egyesek elmenekülnek az ilyesmik elől, a jó vállalkozók viszont tudják, érzik, mikor érdemes igent mondani.

Szabadság és kontroll kéz a kézben

A vállalkozók a saját főnökeik, miközben teljes ellenőrzést gyakorolnak vállalkozásuk minden aspektusa felett. Ezen kettősség, a szabadság és a kontroll iránti vágy miatt a hagyományos munkák nem igazán megfelelőek számukra.

Fontos, hogy vállalkozóként megteremtsd az egészséges egyensúlyt az önállóság és az irányítás között, különösen az üzlet növekedésével.

A vállalkozás indítás előnyei és hátrányai

Összegezzük az előnyöket elsőként!

  • Flexibilis munkaidő és munkabeosztás
  • Vezetővé válás, szabadság a teendőket illetően
  • Akárhonnan dolgozhatsz, nem vagy keretek közé szorítva
  • Te döntöd el, mire és mikor mondasz igent
  • Úgy növeled a bevételedet, ahogyan szeretnéd – és ha már bevétel: készülj fel az extra profitra!

Hátrányok? Van pár, de ezeket inkább teljesítendő kihívásoknak nevezném.

  • Ha a saját főnököd vagy, vállalkozásod minden aspektusáért te felelsz
  • A munka és a magánélet egyensúlyának megőrzése
  • Adóügyi és pénzügyi kérdések kezelése

Mostanra talán jobban megértetted, miért válnak az emberek vállalkozókká, és az is kirajzolódhatott előtted, hogy ez a pálya megfelelő-e számodra. Bár a vállalkozói létnek vannak előnyei és hátrányai is, dönthetsz úgy, hogy a profit megéri a kockázatot, különösen, ha online vállalkozásban és Amazon wholesale-ben gondolkozol. Regisztrálj ingyenes minikurzusomra és ismerkedj meg a piactér nagykereskedelmi modelljének alapjaival!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.