fbpx

Megújuló energia: csúcsra tör az Amazon!

megujulo energia_amazon_szoke balazs

Az Amazon nem volt mindig nehézsúlyú versenyző a zöld technológiák világában, de ez mára megváltozott. Az e-kereskedelmi óriás a világon és Európában a legnagyobb szereplő a megújuló energia terén, világszerte 206 olyan projekttel, amely otthonok millióinak áramellátását teszi lehetővé éves szinten. Az Amazon több mint 2,5 GW kapacitással rendelkezik Európában, globálisan pedig 8,5 GW megújuló energiával bír – áll egy friss jelentésben.

Nem titok, hogy a technológiai vállalatok nagy villamosenergia fogyasztók az adatközpontjaik révén, amelyek miatt óriási energiaigényük van a szerverek fenntartása érdekében. Az Amazon, a Google, a Microsoft, a Facebook és az Apple együttes energiafelhasználása évente több mint 45 terawattórát jelent. Ez összesen körülbelül annyit tesz ki, mint Új-Zéland energiafelhasználása összesen. Ez a szám csak növekszik, mivel a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás növekedése még nagyobb teljesítményt igényel.

A környezetvédelem a túlélés záloga

Amióta tudatosabban élem a mindennapjaim, igyekszem a vállalkozásom terén is mindent megtenni azért, hogy csökkentsem az ökológiai lábnyomomat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy mint magánember és üzletember odafigyelek a fenntarthatóságra, hanem azt is, hogy olyan platformhoz kötöm a vállalkozásom, amely az utóbbi időben sokat tett a környezet védelme érdekében.

Korábban írtam már arról a blogomban, hogy hogyan vállalkozhatsz tudatosan, fenntartható módon, ha Amazon wholesale üzleted van. Minden jel arra mutat, hogy a környezettudatosság egyre fontosabb az e-kereskedelmi óriás számára. Tavaly ősszel hivatalosan is bejelentettek egy olyan programot, melynek célja, hogy segítse a vásárlókat a fenntarthatóbb termékek felfedezésében és megvásárlásában. Emellett a kisebb vállalkozásokat is különféle módokon támogatja, edukálja a vállalat. Ez nagyon fontos, hiszen a tudatosság és a környezetvédelem nem egy divatos kifejezés, hanem a túlélésünk kulcsa…

A megújuló energia éllovasává vált az Amazon

Az Amazon április 21-én kilenc új közüzemi szél- és napenergia projektet jelentett be az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban. A vállalatnak globálisan 206 megújulóenergia létesítménye van, ezek közül 71 közüzemi szél- és napenergia projekt. 135 napelemes tetőt tart fenn a különböző épületeiben és üzleteiben világszerte. Ezek mintegy 8,5 GW villamosenergia-termelési kapacitást érnek el. A Amazon mára a legnagyobb vállalati megújuló energia érdekeltséget fedi le Európában, több mint 2,5 GW kapacitással, amely évente több mint kétmillió európai lakás áramellátására elegendő.

Ezek a projektek megújuló energiával látják el az Amazon vállalati irodáit, a teljesítési központokat, a Whole Foods Market áruházakat és az Amazon Web Services (AWS) adatközpontjait is.

Az Amazon 2025-ig 100%-ban megújuló energiát fog használni, ezáltal öt évvel előzi meg az eredeti 2030-as célkitűzést. A megújuló energiába történő befektetés egyike azon sok tevékenységnek, amelyet az Amazon a The Climate Pledge program részeként hajt végre. A vállalat elkötelezett a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás 2040-ig történő elérése mellett is.

A bejelentett kilenc új szél- és napenergia projekt a következőket tartalmazza:

● Első napenergia projekt energiatárolással párosulva: a kaliforniai Imperial Valley-ben található az Amazon első napenergia létesítménye, amely energiatárolással párosul. 100 megawatt napenergiát termel, ami több mint 28 000 otthon energiaellátásához elegendő, és 70 MW energiát tárol. A projekt lehetővé teszi az Amazon számára, hogy újgenerációs technológiákat telepítsen az energiatárolásra és -kezelésre, miközben megőrzi a kaliforniai villamosenergia-hálózat megbízhatóságát és rugalmasságát.

Első megújuló projekt Kanadában: a vállalat egy 80 MW-os napenergia létesítményt is bejelentett Newell megyében, Albertában. Miután elkészül, több mint 195 000 megawattóra megújuló energiát fog termelni – ez több mint 18 000 kanadai házat lát majd el árammal egy évben.

A legnagyobb vállalati megújuló energia projekt az Egyesült Királyságban: az Amazon legújabb beruházása az Egyesült Királyságban egy 350 MW-os szélerőmű Skócia partjainál. Ez egyben a legnagyobb vállalati megújuló energiával foglalkozó megállapodás is az országban.

Új projektek az Egyesült Államokban: az Amazon első megújuló energia vállalása az USA-ban egy 118 MW-os szélprojekt Murray megyében, Oklahomában. Az Amazon új napenergia létesítményeket épít ki Ohio’s Allen, Auglaize és Licking megyéiben is. Ezek az ohiói létesítmények együttesen több mint 400 MW energiaellátást jelentenek az államban.

További beruházások Spanyolországban és Svédországban: Spanyolországban az Amazon legújabb napenergia létesítményei Extremadurában és Andalúziában találhatók, és együttesen több mint 170 MW-ot adnak a hálózathoz. Az Amazon friss svédországi projektje egy 258 MW-os szárazföldi szélenergia megoldás Észak-Svédországban.

Tartozz te is egy olyan közösséghez, amelynek kulcsfontosságú a környezetvédelem és a technológiai innováció! Ha most kezdenél wholesale vállalkozásba az Amazonon, engedd, hogy segítsek: regisztrálj ingyenes minikurzusomra vagy vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeimen!

Szőke Balázs

Szőke Balázs

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Értesülj elsőkézből a hírekről és további hasznos tartalmakról az internetes kereskedelem témakörében.